Navigáció átugrása

Kallódó tárgyak garmadája

2024. január 10.

Talált tárgyak volánbuszon

Évről évre egyre több elhagyott, elveszített dologgal találkozunk járatainkon, amelyeket utasaink véletlenül az autóbuszokon, vonatokon felejtenek. Lassan két éve a Volánbusz és a MÁV-START már közös adatbázisban kezeli ezeket a talált tárgyakat, ami könnyebbséget jelenthet, ha jogos tulajdonosaik gyorsan szeretnék visszakapni azokat.

2023-as adatok

Tavaly összesen közel 21.500 elkallódott tárgyat adtak le a MÁV-VOLÁN-csoportnak. Ezek többségében iratok, telefon, pénztárca, bankkártya, táska vagy bőrönd, könyv, ruházat (sapka, sál, kesztyű stb.), szemüveg, esernyő vagy ékszer voltak.

Pénztárca a fókuszban

A legértékesebb elhagyott tárgyak idén néhány százezer forintot értek, ezek között szerepeltek műszaki cikkek – mobiltelefon, okosóra, laptop –, de az elmúlt évben találtak például elektromos rollert, kerékpárt, és maradt fenn a járatokon gitár, illetve hegedű is.

Mi történik, ha találunk valamit?

A talált vagy leadott holmit a járat végállomásán, a forgalmi irodán nyilvántartásba kell venni. Jelentéktelen értékű vagy romlandó, egészségügyi kockázatot jelentő dolgokat nem veszünk át. Azt, ami megfelel az előírásoknak, az átvétel után három hónapig őrizzük meg, ez idő alatt jelentkezhet érte a tulajdonos. Olyan sajátos tárgyak, mint például a drágakövek vagy a nemesfémek, muzeális tárgyak, értékpapírok, okmányok és lőfegyverek megtalálása esetén külön jogszabály szerint kell eljárni, és értesíteni kell a hatóságokat is.

Ha a talált tárgyon jelzés található, amelyből a tulajdonost egyértelműen be lehet azonosítani, nyolc napon belül értesíteni kell őt, és átadni neki az elhagyott holmit. Tapasztalataink szerint a jelentősebb értéket képviselő elvesztett tárgyak mintegy háromnegyedét sikerül visszajuttatni. A határidő lejártát követően a nem keresett dolgokat értékesítik vagy eladományozzák. Ha így sem találnak gazdára, gondoskodni kell a megsemmisítésükről.

Egy elveszett tornazsák 2019-ből

A hatalmas számok ellenére tavaly nem volt nagy a szórás, pikáns vagy érdekes „leletekről” nem tudunk beszámolni. Nem így volt ez a megelőző években; a legnagyobb visszhangot minden bizonnyal egy 2019-ben Székesfehérváron elkeveredett tornazsák keltette. Viszonylag gyorsan jelentkeztek érte. Mivel nem volt rajta név, kollégáink a zsák tartalmának egyeztetésével akartak megbizonyosodni arról, hogy tulajdonosához kerül-e vissza a tárgy. A tulajdonos jelezte, hogy a zsákban – a megszokott tartalommal szemben – 14 millió forint található, amely friss ingatlaneladásból származott. A hátizsákban, zokni helyett – kollégáink legnagyobb meglepetésére – tényleg az említett nagy mennyiségű készpénz lapult.

További gyöngyszemek

Voltak még érdekes fogásaink a korább években: találtunk már autóbuszon felejtett hűtőt, lábprotézist és mankót, fúvós hangszert, számítógép-merevlemezt, leadásra váró diplomamunkát és (szerencsére éppen használaton kívüli) babakocsit is. Extrém, de sajnos nem egyedülálló, hogy utasaink hozzátartozóikat, gyermekeiket felejtik a buszokon, állomásokon.

Segítség, elvesztettem!

A tavaly elvesztett 21.500 tárgyból több mint 12 ezer jutott vissza jogos tulajdonosához. Jó, ha tudod: ha – akár autóbuszaink egyikén vagy valamelyik vonaton – elvesztettél valamit, akkor központilag az éjjel-nappal elérhető MÁVDIREKT-nél érdeklődhetsz értékeid után.