Navigáció átugrása

Őszi kirándulástipp – Irány a Hortobágy!

2023. szeptember 20.

Volánbusz a Hortobágy folyó felett

Bár az időjárás kissé borongósra fordult, hamarosan visszatér a jó idő, így még érdemes kültéri programokat, kirándulásokat szervezni az ősz folyamán. Ha igazi békére és természetközeli programra vágysz, húzz bakancsot, és vedd célba a Hortobágyot, amely ősszel az egyik legszebb arcát mutatja!

Hortobágyi tükröződés a Volánbuszon

A Hortobágyi Nemzeti Park 1999 novembere óta szerepel – nem érdemtelenül – az UNESCO világörökségi listáján. Egyedisége abból adódik, hogy a terület maga egy pásztortársadalmak által formált kultúrtáj, amely máig hordozza a hagyományos tájhasználat ép és látható nyomait, jól példázza az ember és természet közötti harmonikus kapcsolatot.

Műemlékek, épített látnivalók

Hogyha valakinek a Hortobágyot említjük, a csárdák, szürkemarhák, gémeskutak, hodályok és kunyhók mellett elsőként a Nagyhortobágyi (Kilenclyukú) kőhíd képe villan be. Bizonyosan állíthatjuk, hogy a hidas fotó nem hiányozhat a családi albumból, de természetesen a környék felfedezése ennyiben nem merül ki.

Volánbusz a Kilenclyukú hídon

Érdemes meglátogatni a Nagyhortobágyi Csárdát és Szekérállást, a Pásztormúzeumot, illetve a környéken található pásztorépítményeket, valamint az Árpád- és középkori templomok maradványait, a Halastavi kisvasutat és a környező állatparkokat is. 

Természeti értékek

A Hortobágy látképébe már önmagában is könnyű belefeledkezni: a végtelennek tűnő puszta, a délibábok jelensége és a felhők játéka sokáig leköti a szemlélődőt, de ha ez nem volna elég, a terület különleges élővilága garantáltan lebilincselő. Ilyen nagy létszámú legelő csordák, nyájak és ménesek látványával kevés helyen találkozhatunk, de ősszel az égbolt is megelevenedik.

Volánbusz a posztában

A Hortobágyi Nemzeti Parkban minden ősszel tömegesen jelennek meg a vonuló darvak. A hajnali és alkonyi égbolton nagy zajjal átrepülő madárcsapatok minden bizonnyal hazánk leglátványosabb természeti jelenségei közé tartoznak, amihez az ég lélegzetelállító, színes hátteret biztosít.

További látnivalók és programlehetőségek a környéken

Ha a pásztorélet alapvető tárgyi kultúrája és szokásai mellett megismerted a csikós, a gulyás, a juhász és a kondás kifejezés jelentését is, és amennyiben nem csak egy gyors kiruccanást tervezel, a közeli Tisza-tó vagy a körülbelül 40 kilométernyire található Debrecen is számos kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget kínál. 

Kalandra fel! A menetrendeket ide kattintva a Hortobágy fül alatt éritek el.