Navigáció átugrása

Gyere, zenélj a Népligetben!

2023. november 21.

BudapestPiano a Népliget autóbusz-állomáson

Múlt héten megérkezett és le is parkolt a fővárosi Népliget autóbusz-állomáson a BudapestPiano közösségi zongorája. Gyertek, hallgassátok velünk a felcsendülő melódiákat, vagy, ha kedvet kaptatok, próbáljátok ki ti is a hangszert!

Közösségi zongorák a nagyvilágban

A kétezres évek elején jelentek meg először, majd terjedtek el világszerte a közösségi zongorák. Ma már az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Kanadán, az Egyesült Királyságon, Belgiumon, Olaszországon, Ausztrálián, Németországon, Kínán, Svájcon, Franciaországon és Csehországon át egészen hazánkig sok helyen találunk közterületeken, forgalmas állomásokon elhelyezett, bárki által használható hangszereket.

BudapestPiano

Demeter Márton, a BudapestPiano projekt alapítója is külföldi útjai során találkozott először közösségi zongorákkal. Annyira tetszett neki a kezdeményezés, hogy ő maga is elindított egy ilyet 2021 decemberében Budapesten. Másfél év alatt 5 zongorát helyezett ki forgalmas helyeken: a Városháza parkban, a Budapest Parkban, a Fővám téri metróaluljáróban, a Fény utcai piacon és a Keleti pályaudvaron – az utóbbi három jelenleg is elérhető. Olyan neves előadók játszottak már a hangszereken, mint Presser Gábor, Oláh Krisztián, Buka Péter, Kocsis Paulina és sokan mások.

Pianínó a Néoligetben

2023. november 17-től december 5-ig népligeti autóbusz-állomásunkon is élvezhetitek a szép dallamokat. Szépítsük meg közösen a hétköznapokat, a buszra várakozás perceit! A zongorát reggel 8-tól este 8-ig bárki használhatja, aki kedvet érez hozzá, és persze az sem baj, ha a játéka más fülének is kedves.

A hozzánk érkezett pianínó szemmel láthatóan nem mai darab, de ez érthető: a projekt közösségi finanszírozásból, illetve nagyobbrészt az alapító saját forrásaiból működik. Véleményünk szerint ez az egyik legszerethetőbb a Budapesten jelenleg futó zenei magánkezdeményezések közül. A BudapestPianónak jól jön a támogatás további hangszerek beszerzéséhez, a meglévők karbantartásához, szállításához. Ha te is magadénak érzed a kezdeményezést, a támogatási lehetőségekről és az egyéb információkról honlapjukon és Facebook-oldalukon tájékozódhatsz.