Navigáció átugrása

Zöld úton járunk – tartjuk a jó irányt!

2024. január 23.

Volánbusz zöld környezetben

Felelős közösségi közlekedési vállalatként fontosnak tartjuk, hogy életünk minden területén törekedjünk a fenntarthatóság megvalósítására. 2023 összesített számai is azt bizonyítják, hogy jó úton járunk célunk eléréséhez!

Az alternatív meghajtás a jelenünk része

Lokálisan zéró károsanyag-kibocsátás, tisztább levegő, csendesebb üzem, nyugodtabb környezet. Ezeket az előnyöket élvezhetik utasaink és a lakók hat vármegyeszékhelyen és a fővárosi agglomerációban annak köszönhetően, hogy a Zöld Busz Program segítségével 100 új elektromos autóbuszt állíthattunk forgalomba. 2023 júniusában az utolsó is felvette a szolgálatot, így teljessé vált villanyos flottánk. A 100 darab új, elektromos meghajtású jármű forgalomba állásával éves szinten legalább 5300 tonnával csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Volánbusz e-buszok

CNG-buszokkal is erősítettük tavaly az alternatív meghajtású állományt: a városi és elővárosi közlekedésben jelentősen kevesebb zaj- és károsanyag-kibocsátással közlekedik 164 darab CNG-, azaz sűrítettföldgáz-meghajtású autóbuszunk, így zöldítve vidéki nagyvárosaink és a budapesti agglomeráció közlekedését.

Volánbusz CNG buszok

Sokszor adunk hírt arról, hogy új típusú járműveket tesztelünk a forgalomban. Ezzel támogatjuk az alternatív mobilitás fejlődését, hiszen gyakorlati tapasztalatszerzés nélkül nem lehet megkezdeni az új technológiák nagyüzemi bevezetését. Idén is folytatjuk a próbákat, az elektromosok mellett ismét tesztelünk hidrogénmeghajtású autóbuszt is. Ez a technológia a közeli jövőben a hosszabb utazási távokra is alternatíva lehet.

Hatékony a szemléletformálás

Mindannyian sokat tehetünk azért, hogy takarékoskodjunk vízkészletünkkel és óvjuk környezetünket. Integrált Irányítási Rendszerünk szerves részét képezi a környezetvédelem, éves oktatásaink során gondoskodunk arról, hogy a témához kapcsolódó gyakorlati javaslatokat, útmutatást munkatársaink megismerjék, megértsék és alkalmazzák is a mindennapokban.

Zöld illusztráció

Elkészült az összesítés társaságunk tavalyi energiafelhasználásáról, és a számok nem hazudnak: annak ellenére is sikerült tartanunk a korábbi irányt és tovább csökkentenünk gáz- és áramfogyasztásunkat, hogy a tavalyi szezonban nem volt maximalizálva 18 °C-on a fűtés hőmérséklete. Az épületenergiát tekintve 2023-ban 19,8%-kal kevesebb földgázt használtunk fel, mint 2022-ben, és szintén pozitív eredményről tudunk beszámolni létesítményeink áramfelhasználása kapcsán: ezen a téren csaknem 9,7 százalékos megtakarítást értünk el az előző évhez képest.

Ezeket az eredményeket nem érhettük volna el munkavállalóink közreműködése nélkül. Köszönjük az összefogást, az odafigyelést, az együttműködést!

Tippjeink, amelyekkel te is sokat tehetsz környezeted megóvásáért:

Bár a mostani viszonyokat össze se lehet hasonlítani a 2022 őszi energiahelyzettel, fontos, hogy továbbra is fokozottan figyeljünk a takarékosságra, hiszen amellett, hogy környezetünket óvjuk, minél kevesebb pénzt költünk energiára, annál több marad a pénztárcánkban.

  • Fűtés

Ha nem tartózkodunk otthonunkban, vegyük lejjebb a hőmérsékletet! Elavult fűtési rendszereknél fontoljuk meg programozható termosztátok vagy termosztatikus radiátorszelepek felszerelését. Minden egyes 1 °C-kal való csökkentés az épület/helyiség energiafelhasználásának körülbelül 5-6 százalékos csökkenését eredményezi.

A szellőztetés fontos, de ne hagyjuk hosszú ideig résnyire nyitva a nyílászárókat, mivel úgy csak az utcát fűtjük, és a helyiség kihűl! Naponta legalább kétszer 3-5 percig szellőztessünk kitárt ablakokkal, így az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre. Ezenfelül ne zárjuk körül bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon teljesen elé a függöny sem, mert így akadályozzuk a meleg levegő áramlását.

  • Világítás

A hagyományos izzók előállítása ugyan igen olcsó, élettartamuk azonban rövid, energiafogyasztásuk rendkívül pazarló, működtetésük pedig rengeteg felesleges hőtermeléssel jár. Csak ott és akkor világítsunk, amikor szükséges, ugyanis az energiatudatosság ott kezdődik, hogy feleslegesen nem hagyjuk felkapcsolva a lámpát. Ha tudunk, használjunk LED-fényforrást, illetve használjuk ki a természetes fényt! A szemünknek is sokkal egészségesebb a természetes fényben való olvasás és tevékenykedés, mint lámpafénynél.

  • Mobiltelefon és háztartási gépek

A mobiltelefon és a háztartási gépek töltőjét használaton kívül ne hagyjuk bedugva, mert a konnektorban hagyott állapotban is folyamatosan fogyaszt minimális mértékű elektromos áramot. Sok kicsi sokra megy, ha az elektromos berendezéseket használaton kívül kikapcsoljuk.