Navigáció átugrása

Kirándulástippek az őszi szünetre – kapjatok szárnyra!

2023. október 17.

Őszi növények háttérben busz

Jócskán benne járunk az őszben, de a csípősebb idő nem ok arra, hogy bezárkózzunk! A fák már gyönyörű színekbe öltöztek, izgalmas felfedeznivalókkal vár mindenkit a természet. A közelgő őszi szünet remek alkalmat kínál arra, hogy leporoljuk a bakancsokat, buszra pattanjunk, és saját környezetükben gyönyörködjünk a nagy csoportokban, zajosan gyülekező vándormadarakban!

Darvak el

Október elejétől november közepéig tömegesen figyelhetőek meg a nálunk megpihenő, Észak-Európából Afrikába vonuló darvak a Hortobágyon és a Tisza-tavon. A nagy zajjal átrepülő madárcsapatok minden bizonnyal hazánk leglátványosabb természeti jelenségei közé tartoznak, a vonuláshoz az ég napkeltekor és napnyugtakor lélegzetelállító, színes hátteret biztosít.

Kisvonatos túrák idén sajnos nem indulnak, de szervezett formában vízről, terepjáróval vagy saját autóval konvojban, illetve egyénileg is van lehetőség a madarak megfigyelésére. Fontos, hogy az állatok nyugalma érdekében mindenki tájékozódjon előre, és tartsa be az előírásokat!

Jönnek a vadludak

A „vizek városa”, Tata minden ősszel sokadalommal köszönti az északi tundrákról a Kárpát-medencébe áttelelni érkező vadludakat. Az eseményt idén november 26-án tartják, de addig is napról napra több madár érkezik, amelyek reggeli ki-, illetve esti berepülésében az igazán festői Öreg-tó partjáról gyönyörködhetünk.

Vadludak Tatán

Ha már Tatán járunk, mindenképpen csodáljuk meg kollégánk szuper napóráit is, amelyekkel több helyen is találkozhatunk a városban – még az Öreg-tó partján is!

Irány a Kis-Balaton!

A Zala folyó mindig mocsaras torkolatvidéke védett terület, belső részeire csak szervezett túrák keretében lehet bemenni, de akár kenuval is bepillanthatunk az ott élő szárnyasok, többek között kócsagok, gémek, ludak, récék, sirályok és ragadozó madarak életébe. Külön csemege a Tüskevár-rajongóknak, hogy meglátogathatják Matula bácsi kunyhóját is.

A madárdal nyomában

A közigazgatásilag Gárdonyhoz tartozó Dinnyésen egy összességében 15 km hosszú tanösvény áll rendelkezésre, amely három – külön is teljesíthető, különböző hosszúságú – szakaszon mutatja be a Velencei-tó és a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület jellegzetes vízimadár- és növényvilágát.

A legkisebbeknek is élmény a madárles

Dunakeszin, a Duna-parton a legkisebbekkel is elkezdhetjük a madarak megfigyelését. A nem túl hosszú, kifejezetten családias és barátságos „Madárlátta tanösvény” garantáltan meghozza a kirándulókedvet, hiszen a területen számos madár és egyéb állatfaj él.

Dunakeszi madarlatta tanosveny bejarata

Az interaktív táblákkal ellátott tanösvény bejárása, a feladatok megoldása bő egyórás elfoglaltságot jelent; remek családi program az őszi szünetre. Tetszés szerint kiegészíthető játszóterezéssel, egy Duna-parti sétával, szép falevelek és termések gyűjtésével is.

 

Ha kedvet kaptatok, gyertek velünk kirándulni! Településnév szerinti menetrendi keresőnket ide kattintva találjátok, de megtervezhetitek utazásotokat a menetrendek.hu oldalon is.