Navigáció átugrása

Ezek vagyunk mi – Polihisztor a volán mögött

2022. november 16.

Simon János autóbusz-vezető

Már több mint két évtizede volános tatai autóbusz-vezető munkatársunk, aki szabadidejében hihetetlen fizikai kísérleteket végez. Szenvedélye a csillagászat és az íjászat, de foglalkoztatja a geológia és a kémia is. Szakköröket, illetve csoportoknak, családoknak szóló előadásokat tart, tárlatot rendez, besegít felesége dekoratőr vállalkozásába és mindemellett tagja a Magyar Csillagászati Egyesületnek is. Ismerjétek meg ezúttal Simon Jánost, aki minden bizonnyal az egyik legsokoldalúbb kollégánk!

Bányából a csillagokig

Az iskola elvégzése után kollégánk vájárként kezdett dolgozni a csordakúti szénbányában, majd a fuvarozásban látta meg a fantáziát. Vállalkozó lett, vásárolt egy kisebb kamiont, de miután a fővállalkozó csődbe ment, olyan munkát keresett, amelyet örömmel végez, és egyben stabil hátteret, biztos megélhetést is nyújt számára – így lett autóbusz-vezető.

Simon János autóbusz-vezető és távcsöve

Öt évig helyi járaton, majd különjáratban teljesített szolgálatot; jelenleg helyköziben, a Tata–Komárom vonalon dolgozik, utasai legnagyobb örömére. Kedvességének, közvetlenségének köszönhetően mindenkivel könnyen megtalálja a hangot, mi is egy felejthetetlen napot töltöttünk vele.

Mire a legbüszkébb?

Nem lehet könnyű a választás, ha három kísérletet kell kiemelnie eddigi életművéből, mert igen széles a projektek repertoárja: bontott vizet elektrolízis segítségével, nyomtatott 3D-ben több technológiával is, épített távcsöveket és ionhajtóművet, készített áram nélkül működő, kristálydetektoros rádiót, különböző kísérletek szemléltetésére szolgáló vákuumkamrákat, de neki köszönhető egy ritka régészeti lelőhely megvédése is.

Simon János és az inga

A tatai művelődési központban jelenleg is megtekinthető egyik legnagyobb büszkesége, egy Foucault-inga, amely lehetővé teszi, hogy szabad szemmel lássuk a Föld forgását. 28 kg ólomra volt hozzá szükség, ezt a barátai segítségével szedte össze régi vízóraaknákból. Az ingát speciális felfüggesztésre rögzítették zongorahúrral, a kísérleti eszközt pedig egy leselejtezett Ikarus 256-os üvegei veszik körül.

Simon János napórájával a Tatai vár előtt

Tata nem csak a vizek városa, napórákban sem szűkölködik – egy jelentős részüket ráadásul éppen kollégánknak köszönheti a város. Mind közül arra a legbüszkébb, amelyik az Öreg-tó partján, a Tatai vár előtti sétánynál kapott végleges, impozáns helyet.

Simon János körkamrája

Legkülönlegesebb építményének talán azt a folyamatos üzemű vizuális részecskedetektort tartja, amelyből összesen négy darab van az országban. Ebben a készülékben szabad szemmel láthatóvá válik az űrből jövő kozmikus háttérsugárzás, de a radioaktív sugárzást is kimutatja.

Autóbusz-kapcsolókkal indul a ködkamra is

A leleményességnek nincsen határa… Kicsit magunkénak is érezzük, mert ennél a műszernél is felfedezhetünk némi szakmai kapcsolódást: a készülék régi, bontott autóbusz-kapcsolókkal vezérelhető.

A család mindenekelőtt

Munkatársunk a családjára a legbüszkébb – minden oka megvan rá! Legfőbb támasza a felesége Ildikó, aki mellette áll még a leghajmeresztőbb ötletek megvalósításában is. Szükség is van az erős hátországra, mert mióta két fiuk önálló életet kezdett, Jánosnak valamivel több ideje jut a még megvalósítatlan projektekre. A határ az ötletek tekintetében is a csillagos ég: jelenleg két csillagvizsgáló távcsövet épít, az egyik ráadásul binokuláris, vagyis kettős. Ezen kívül a közeli jövőben egy robot megépítését is tervezi, ez otthoni műhelyében segítené a munkáját.

 

Kollégánknak ezúton kívánunk sok balesetmentes kilométert, annyi megvalósított álmot, mint égen a csillag, és szívből gratulálunk eddig elért eredményeihez!