Navigáció átugrása

Zéró tolerancia az erőszakra!

2023. augusztus 3.

Sárga Volánbusz előtt rendőrautó

 „Az autóbusz-vezetőt kiállási időben három személy minden előzmény nélkül megtámadta, és fizikálisan bántalmazta…”. „Járata indulása előtt egy ittas személy az autóbusz-vezetőre támadt, mert állapota miatt az utazásból kizárásra került…”. Ez a két megdöbbentő idézet nem akciófilmekből való, hanem az elmúlt hetek rendkívüli eseményjelentéseiből, amelyek – sajnos – nem egyedüliek. Elég volt, zéró toleranciát hirdetünk az erőszakra!

Gyakoribbak az atrocitások

A fenti két eset nem egyedülálló, csak 2023 júliusában 12 olyan eseményről értesültünk, amelyek során kollégáinkat verbális, vagy tettleges inzultus érte munkavégzés közben. Az ügyekben sok a közös vonás: ismeretlenek – gyakran alkohol, vagy más, illegális tudatmódosító szer hatása alatt – megtámadták és bántalmazták tettlegesen, vagy verbálisan utasainkat és autóbusz-vezető munkatársainkat. Minden általunk ismert esetet maximálisan komolyan veszünk, minden ügyben rendőrségi eljárás indult.

Törökbálint, Miskolc, Napkor, Székesfehérvár, Veszprém, Győr, Pécs és még sorolhatnánk

Az ország több pontján is kialakult konfliktushelyzet az utazási feltételeket be nem tartó, a közösségi együttélés szabályait megszegő utasok miatt, pedig az autóbusz-vezetők csak a dolgukat végzik. Kollégáink az előírásoknak megfelelően járnak el, amikor nem engednek fel szájkosár nélküli kutyát a buszra, vagy kérik az első ajtón történő felszállást, esetleg éppen türelmet kérnek a hátsó ajtó kinyitásához, mert el kell végezniük a beszállítást, a jegyek ellenőrzését.

Az elmúlt napokban több esetben is súlyos sérüléseket szenvedtek a Volánbusz munkatársai az agresszív támadóktól, de rendszeresek az autóbusz-vezetőket érő szóbeli bántalmazások, becsületsértések is. Ez így nem mehet tovább!

A Volánbusz elítél mindennemű erőszakot

Minden, a járművezetőket és az utasokat érő szóbeli és fizikai bántalmazást elfogadhatatlannak tartunk, és mindent megteszünk a biztonságos közlekedés lebonyolítása érdekében, munkavállalóink és utasaink védelmében. Autóbuszaink nagy részén fedélzeti kamerarendszer működik, amely a megelőzésben és a megtörtént esetek felderítésében is segítséget nyújt.

A helyzet kezelése túlmutat a Volánbusz hatáskörén, így a korábbi együttműködésünket szorosabbra fűzzük mind a rendőrséggel, az adott önkormányzatokkal és az Országos Polgárőr Szövetséggel is. A hasonló esetek megelőzése érdekében gyakoribb járőrözésre, aktívabb rendőrségi vagy polgárőri jelenlétre lehet számítani a jövőben. Emellett lehetőségeinkhez mérten igyekszünk a leginkább érintett autóbusz-állomásokon a biztonsági szolgálat jelenlétét is megerősíteni.

Kiállunk kollégáinkért

Minden ilyen esetben kiállunk munkatársaink mellett: rendőrségi eljárás indul, illetve anyagi és erkölcsi támogatást is nyújtunk alapítványunkon keresztül felépülésük idején.

Az autóbusz-vezetők közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek, és szigorúan büntetendők! Egy márciusi tárnoki támadás elkövetőjét például gyorsított eljárásban két év börtönre és két év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.