Navigáció átugrása

Zöld úton járunk – Teljes a villanyos flotta!

2023. július 25.

BYD e-buszok Zalaegerszegen

Lokálisan zéró károsanyag-kibocsátás, jobb levegő, csendesebb üzem, nyugodtabb környezet. Ezeket az előnyöket élvezheted hat vármegyeszékhelyen és a fővárosi agglomerációban köszönhetően annak, hogy a Zöld Busz Program segítségével 100 új elektromos autóbuszt állíthattunk forgalomba.

Felvillanyozó volt az elmúlt másfél évünk

A Zöld Busz Program keretében először 40 darab Mercedes-Benz eCitaro érkezett flottánkba, amelyek a fővárosi agglomerációban – Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében – 2022 tavaszától teljesítenek szolgálatot. Üzembe helyezésük óta mintegy 2,5 millió kilométert tettek meg.

Mercedes-Benz eCitaro Budapest belvárosában

Másodikként Székesfehérváron 2022 júliusa és októbere között 12 darab Ikarus 120e állt forgalomba. Ezek az e-buszok azóta már közel 600 ezer kilométert tettek meg, szinte mindegyik városrészben találkozhatsz velük.

Ikarus 120e Székesfehérváron

Harmadszor, de nem utolsósorban 2023 májusában és júniusában a 48 darab BYD K9UD is megérkezett öt vármegyeszékhelyre: Zalaegerszegen 11, Győrben 13, Egerben 6, Szolnokon 10, Szegeden pedig 8 jármű vette fel a szolgálatot az elmúlt hetekben.

Kiépült a töltői-infrastruktúra is. E-buszaink töltőit a Volánbusz és az MVM Mobiliti Kft. közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. telepítette és üzemelteti.

Volánbusz e-töltők Székesfehérváron

Közel 100 darab nagy teljesítményű töltőállomás biztosítja az elektromos autóbuszokat kiszolgáló speciális infrastruktúra működését.

Vannak további terveink

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása mellett. Egyrészt mindent megteszünk azért, hogy elektromos autóbuszaink üzemeltetése hosszú távon is költséghatékony legyen. Átfogó fejlesztési program előkészítésébe kezdtünk, amelynek keretében a töltéshez szükséges energia jelentős részét előállító napelemrendszerek telepítésének lehetőségeit vizsgáljuk.

Napelemek a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén

Másrészt pedig nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint azt, hogy közel 6000 darabos autóbuszflottánk közel felét 2030-ra elektromos járművekre cseréljük. Tarts velünk te is a zöldúton, válts közösségi közlekedésre! 

Több (e-)buszos vireóért látogasd meg Youtube-oldalunkat!