Navigáció átugrása

Amikor az út az élmény – a 880-as vonal

2021. május 17.

A képen egy túrabakancs látható közelről.

Utazni jó, ha nem a legjobb dolog a világon. Bár a pandémia megfékezésére bevezetett korlátozások miatt a lehetőségeink beszűkültek, szerencsések vagyunk, mert hazánk bővelkedik gyönyörű helyekben. Nem kell messzire menni, sem pedig sokat költeni, elegendő jegyet váltani társaságunk legizgalmasabb viszonylatára, amely méltán az egyik legszebb és legérdekesebb helyközi járatú buszútvonal. Kedvcsináló élménybeszámoló következik!

A 880-as vonal Esztergomot köti össze Budapesttel, végighalad a festői Dunakanyarban a folyó jobb partján.

A Dunakanyar bővelkedik történelmi látnivalókban, természeti kincsekben, túraútvonalakban, gasztronómiai és kulturális programokban egyaránt, így bizonyára mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő lehetőséget. Az útvonalat megvizsgálva (Budapest–Budakalász–Szentendre–Leányfalu–Tahitótfalu–Dunabogdány–Visegrád–Dömös–Pilismarót–Esztergom) egy szentendrei köztes megálló mellett döntöttem, de bárhol is szeretne egy sétát tenni a kiránduló, egyikkel sem lő mellé.

Szentendre multifunkciós úti cél.

Többek közt kanyargó, szűk kis utcái, lépcsős sikátorai, művészeti élete, gyönyörű korzója, kiváló fagyizói és múzeumai teszik különlegessé a várost. Ha itt jársz, ne hagyd ki a Fő téri sétát. Egymást érik a kisboltok, igényes pékségek, teaházak és galériák, a szabálytalan vonalú macskaköves utcák hangulata tényleg magával ragadó.

A képen Szentendre egyik szűkös kis utcája látható.

Rengeteg tematikus sétaútvonalat találni, a legtöbb érinti is a város ezen részét –de bevallom, el szoktam veszni a Fő tér–lángos–Duna korzó háromszögben, és ez most sem volt másképp.

Tahitótfalu, az eper fővárosa.

Robog a Volvo– (erre még később visszatérünk), gyorsan meg is érkezünk a Szentendrei-sziget legszélesebb részén elhelyezkedő, festői szépségű településhez, ahol nyár elején minden az eper körül forog. Szedd magad akciók, eperbor, pincelátogatás, lekvárok, aszalmányok mindenütt, ameddig csak a szem ellát. Mindezen felül egészen komoly kis fesztivál is szerveződik minden évben, –persze ha azt a lehetőségek megengedik– amely miről másról is szólna, mint az eperről. Tahitótfalut Váccal komp köti össze, így, ha kedvünk támadna meglátogatni a Dunakanyar fővárosát, erre is lehetőségünk nyílik.

Dunabogdány következik.

Csendes nyaralóhelynek írnám le, de vallási emlékekben sem szűkölködik, kirándulás szempontjából pedig a csodálatos parti sétány és a szabadstrand teszik érdekessé és kihagyhatatlanná.

Meg is érkezünk Visegrádra.

A visegrádi Fellegvár képe mindannyiunk retinájába beleégett, sőt, ha nagyon koncentrálunk, még felsejlik bennünk a reneszánsz zene is, amelyet rendszeresen hallhatunk a falai között.

A képen a Visegrádi vár távoli képe látható.

Remek aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál a bob- és a drótkötélpálya is, kisebbeknek a Mátyás Király Történelmi Játszópark. Ezek a nevezetességek csak főszezonban tartanak nyitva, de ott a Királyi Palota is, amely békeidőben egész évben látogatható. Az Ördögmalom-vízeséstől nem messze, a Pisztrángos Tavaknál is érdemes megfordulni: itt saját magunk kifoghatjuk az ebédre való halakat, amelyeket a közeli étteremben el is készítenek nekünk ízlésünk szerint. A közvetlen közelben erdei játszótér, tűzrakóhelyek és túraútvonalak várnak ránk, a programok tárháza szinte kimeríthetetlen.    

A túrázók készülhetnek a leszállásra!

A következő megálló Dömös. A település felett emelkedik a Prédikálószék, illetve innen közelíthető meg a méltán népszerű Rám-szakadék is, amely az egyik leglátogatottabb túraútvonal, de nem kezdő terep. Készüljünk fel belőle, mielőtt nekivágunk: függőleges falú sziklakanyonok, zúgó vízesések mellett vezet a kalandos, létrákkal és korlátokkal biztosított 9,5 kilométeres út.

Ha kicsit könnyebb terepre vágyunk, menjünk tovább Pilismarótra. A Hoffman-kunyhó, Dobogókő és a Vaskapu is megközelíthetők a faluból. Ha nagyon kimelegszünk, itt található a Duna magyarországi szakaszának egyik legszebb szabadstrandja, így lehetőség nyílik egy kis hűsölésre is.

Végállomás, leszállás!

A végállomáshoz érkezünk. Esztergom is megér egy misét; csodálatos természeti adottságokkal és gazdag történelmi emlékekkel rendelkezik, az Árpád-kor első századaiban országunk fővárosa volt. Itt született I. István, akit 1000-ben ugyanitt koronáztak királlyá. Az esztergomi bazilika Magyarország legnagyobb temploma, a város pedig ma is a hazai katolicizmus egyházi központja.

A képen egy autóbusz látható menet közben.

Csodálatos kilátás nyílik a bazilikától a Dunára, illetve a szomszédos szlovákiai Párkányba (Štúrovo) átívelő Mária Valéria hídra. Az épített emlékek mellett a város természeti látnivalókban is bővelkedik. A Búbánatvölgy csendes kikapcsolódásra kínál lehetőséget, de a túrázás szerelmeseinek is érdemes ellátogatni Esztergomba. A Duna-Ipoly Nemzeti Park 1200 méter hosszú Strázsa-hegyi tanösvénye körülbelül egy óra alatt kicsikkel is végig járható.

Levezetés gyanánt pár érdekesség:

A 880-as mindkét végállomása említésre méltó. Esztergom új buszállomását (lenti képen) tavaly augusztus végén adták át a vasút közvetlen közelében, így egy jól kihasználható közlekedési csomópont jött létre. A másik végállomás sem kevésbé intermodális: vasúti és metrócsatlakozás is elérhető Újpest-Városkapu Autóbusz-Állomáson.

A képen Újpest-városkapu autóbusz állomás látható.A Budapest–Esztergom vonal teljes hossza 64,9 km, a menetidő 2 óra és 5 perc irányonként. 2008. február 1-je óta légkondis, alacsony padlós Volvo 7700A típusú csuklós autóbuszaink járnak a vonalon. Javítás, vagy meghibásodás esetén (ha nincs elérhető csuklós tartalék) Credo Econell 12 típusú buszokat közlekedtetünk helyettük.

A képen egy Volvo 7700A típusú autóbusz jobb oldali hátulja látható.

Hogy a legjobban élvezhető legyen a táj szépsége, úgy érdemes elhelyezkedni, hogy az elülső szélvédőn keresztül (is) tudj nézelődni. Ha nem vagy a vonalon dolgozó autóbusz-vezető kollégám, akkor azért hendikeppel indulsz. Minél előrébb keress helyet magadnak a közlekedő felé, ahonnan kifordulva előre tudsz nézni – onnan egészen hasonló az élmény, mint a sofőrülésből.  Ha mégis ablaknál szeretnél ülni, Esztergom irányába a menetirány szerinti jobb-, Budapest felé pedig a baloldali, ablak melletti üléseken helyezkedj el.

És a bónusz.

Tavalyi sikere után ismét elérhető a Dunakanyar napijegy, amelynek megvásárlásával kimaxolhatod a kirándulást. Egyetlen jegy elég, hogy vonattal, busszal, hévvel és hajóval is korlátlanul utazhass egész nap. A részletekért kattints ide!

A képen a Dunakanyar napijegyet reklámozó plakát látható.

Szerintünk a 880-as Magyarország egyik legszebb és legérdekesebb, menetrend szerinti busszal is bejárható útvonala, de természetesen nyitottak vagyunk a vitára. Facebook oldalunkon, vagy instagramon írjátok meg nekünk, ha szerintetek van, ami felveheti a versenyt a Dunakanyarral, és ígérjük, hogy utána fogunk járni!


Ha kedvet kaptatok a kiránduláshoz, a 880-as menetrendjét ide kattintva érhetitek el.