Navigáció átugrása

Közös a cél: hogy mindenki hazaérjen!

2021. május 24.

A képen egy autóbusz látható, a következő felirattal „Közös a célunk: hogy mindenki hazaérjen!”

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közös kampányunkban arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a közlekedési balesetek jelentős része csupán egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Előző bejegyzésünkben összegyűjtöttük, mi milyen intézkedéseket teszünk annak érdekében, hogy biztonságban hazaérj. Most pedig lássuk, mit tehetsz te!

A legfontosabb: mindig látszódj!

Az első és legfontosabb tanács, amit adhatunk, hogy látszódj! Éjszaka, amikor a látótávolság jelentősen lerövidül, sötét ruházatban gyakorlatilag észrevehetetlen vagy az autóbusz-vezetők (és minden más sofőr) számára. Ha este az út mellett sétálsz, viselj láthatósági mellényt, fényvisszaverő pántot, vagy végszükség esetén használd a telefonodat, és világíts azzal. Kerékpárosok esetében a láthatóság kérdésével a KRESZ részletesen foglalkozik, de fontos megemlíteni, hogy ha bringázol, a menetirány szerint haladó oldalon számítunk rád, szemből nem.

Ne lépj elő takarásból!

A közlekedésben általános szabály, hogy ha te nem látsz engem, nagy valószínűséggel én sem látlak téged. Ha a gyalogosok álló járművek, fák, oszlopok vagy más akadályok takarásából lépnek az úttestre, a legéberebb autóbusz-vezetőnek sincs lehetősége elkerülni az ütközést –­ még fényes nappal sem.

A busznak ráadásul nagy holttere is van, ahol teljesen láthatatlanná válsz a vezető számára. A lényeg, hogy nézz körül alaposan minden alkalommal, mielőtt az úttestre lépsz! Ez az egyetlen esélyed – hidd el, a busz az erősebb.

Ne lankadjon a figyelmed!

Az sem baj, ha éber maradsz, és közlekedés közben nem zárod ki teljesen a külvilágot. A zenehallgatás például nagyon jó dolog, de ha teljes hangerővel szól a fülesed, nem fogod meghallani, ha közeledik vagy éppen dudál egy jármű, mert féktávolságon belül léptél elé. Nézz fel néha a telefonodból is, főleg, ha át szeretnél kelni az úttesten. 

A buszon is érted vannak a szabályok.

Ha már a buszon vagy, szintén van pár tippünk. Először is, le- és felszálláskor nézz a lábad elé! Mindig várd meg, hogy a jármű megálljon, és kinyíljon az ajtó. Bár alacsony padlós járatainkon kisebb a botlásveszély, sajnos előfordul – és nem is ritkán –, hogy valaki gyorsabban távozik a buszról, mint tervezte.

Kérünk, hogy a hátizsákodat vedd le, és fogd az öledben. Ha az adott járaton van rá lehetőség, a poggyásztartóba is helyezheted – lehetőség szerint úgy, hogy a táska hirtelen irányváltáskor, fékezéskor se essen a saját vagy utastársaid nyakába.

A képen egy autóbusz belseje látható.

kapaszkodó (lásd a fenti képen) sem dísznek van, bátran ragadd meg! Hirtelen fékezéskor még lassú haladás esetén is oltári nagyot lehet esni. Nem elég, hogy megsérülhetsz, de csorbul az önérzeted is. Amíg a busz mozgásban van, biztos, ami biztos, inkább kapaszkodj. Sőt, ha van, használd a biztonsági övet! Igaz, hogy nem kötelező becsatolni a lakott területen menetrend szerint közlekedő járatainkon, illetve lakott területen kívül sem, ha a busz álló utasokat is szállíthat, de nem véletlenül van ott... A kizárólag ülő utasokat szállító járatokon viszont kötelező bekötni magad. Ha rendelkezésre áll biztonsági öv azon a buszon, amellyel éppen utazol, saját biztonságod érdekében a legjobb, ha mindig becsatolod.

Végül, de nem utolsó sorban soha ne támaszkodj az ajtónak, és ne utazz az alsó lépcsőn sem! Hogy miért? Görgess vissza, lásd a nézz a lábad elé résznél. Bár buszaink műszaki állapotára kiemelt figyelmet fordítunk, egy esetleges meghibásodás miatt kinyílhat az ajtó, menet közben kiesni pedig akár végzetes következményekkel is járhat.