Navigáció átugrása

Gyermeknapi mese: Az elveszett hátizsák

2021. május 28.

A képen a mese illusztrációja kerül szemléltetésre a sofőrrel és a főszereplővel.

Oszkár, a csincsillafiú izgatottan készülődött házikójában. Elővette kék hátizsákját a szekrényből, majd a komódjához sietett. – Este Csillánál alszom, biztosan remekül fogunk szórakozni! De mit vigyek magammal? – morfondírozott.

Elpakolta a pizsamáját, a kispárnáját és a fogkeféjét is. – Ó, az állatos kártyát majdnem elfelejtettem! - csapott a homlokára. A kisasztalról gondosan összeszedte a kártyákat, dobozba rendezgette, majd a táskája zsebébe tette a paklit, és behúzta a zipzárt. – Indulás! – kiáltotta izgatottan.

Bezárta kis háza ajtaját, majd az utca végi buszmegállóba sietett. Csilla, a csincsillalány éppen a város másik felén lakott. Oszkárnak nem kellett sokáig várnia, a sarkon már fel is tűnt Kondor bácsi hófehér busza, ami lassan begurult a megállóba. Nagyot szusszant a fehér busz, majd kinyílt az ajtaja.

Kondor bácsi jókedvűen köszöntötte Oszkárt: Szervusz Oszkár! Csak nem Csillához készülsz? – A csincsillafiú felpattant a lépcsőn, köszönt udvariasan, majd bólintott.  – Keresek egy jó helyet! – mondta, aztán indult is hátra. A kék hátizsákot a poggyásztartóra tette, és kényelmesen elhelyezkedett az ablak melletti ülésen. Az ajtók bezáródtak, elkezdődött az utazás.

A kép illusztrálja a kék hátizsákot a poggyásztartón.

Oszkár az ablaküvegnek nyomta kis fekete orrát, úgy figyelte az elsuhanó házakat. Hamar elunta magát, de szerencsére a következő megállónál Lina, a teknős szállt fel. Nagyon megörültek egymásnak. - Szia Lina! De örülök Neked! Együtt sokkal izgalmasabb lesz buszozni, mint egyedül! Ülj ide mellém! – hadarta. Lina leült az Oszkár melletti ülésre, majd hamar bele is melegedtek a beszélgetésbe. Kondor bácsi szakította őket félbe:

- Oszkár! Nem kellene leszállnod? Csilla itt lakik, ha jól emlékszem.

A csincsillafiú sebtében elköszönt teknős barátjától, és lesietett a buszról. Mosolyogva integetett: - Köszönöm, Kondor bácsi! Jó utat! – kiáltotta, de a szeme sarkából látta, hogy Csilla már az ajtajában várja őt. Sarkon fordult, és jókedvűen, szökdécselve indult a házhoz.

- Szia Oszkár! Már nagyon vártalak! – fogadta kedvesen barátját Csilla, a csincsillalány. – Gyere be, a kedvencedet készítettem vacsorára! A két csincsilla megölelte egymást, és bementek a házba. Kézmosás után megterítették az asztalt, majd neki is láttak a gőzölgő zöldséges pitének. Miután jóllaktak, Csilla készített egy finom teát, amit a nappaliban szolgált fel.

A képen a mese szereplője, a csincsillalány látható.

- Nagyon szépen köszönöm, isteni volt a vacsora! Mindjárt kipukkadok! – mondta Oszkár a hasát simogatva, miközben átült a kanapéra. – Van kedved játszani valamit? – kérdezte. - Elhoztam az állatos kártyákat, amiket annyira szeretsz.

De ekkor hirtelen elcsuklott a csincsillafiú hangja, a szeme kikerekedett, a szája pedig sírásra görbült.

- Mi a baj Oszkár? Miért lettél ilyen szomorú? – kérdezte Csilla. – A táskám… a táskám.. – ismételgette Oszkár – a buszon felejtettem! - és keservesen sírni kezdett. Eszébe jutott, hogy a nagy sietségben a kék hátizsák a kártyákkal, a pizsamával, a fogkefével és a párnájával bizony a busz poggyásztartóján maradt. Csilla próbálta megnyugtatni, de Oszkár vigasztalhatatlan volt.

Ekkor kopogtattak Csilla házikójának ajtaján. – Ki lehet az ilyen későn? – kérdezte a csincsillalány. Kérdőn nézett Oszkárra, majd az ajtóhoz sietett, és kikukucskált. Kondor bácsi volt az, kezében az elveszett táskával. – Szervusz Csilla! Elnézést kérek a késői zavarásért, de Oszkár a buszon felejtette a táskáját. Szerencsére rajta volt a neve, így most hazafelé elhoztam, hátha szüksége van rá. – azzal átnyújtotta a hátizsákot, és már sietett is vissza a fehér buszhoz.

- Nézd, Oszkár! Megvan a táskád! Most már ne lógasd az orrod! Vedd elő azokat a kártyákat, és játsszunk! – mondta Csilla nevetve. Oszkár letörölgette a könnyeit, és elmosolyodott. Késő estig játszottak, nagyon jól érezték magukat. Azóta Oszkár, ha busszal utazik, mindig megnézi, hogy nála van-e a hátizsákja, mielőtt leszállna.