Navigáció átugrása

Volánbusz retró - értékeket mentünk

2021. június 23.

A képen egy Ikarus Lux típusú régi autóbusz látható.

A Volánbusz története egészen 1927-ig nyúlik vissza. Több mint 90 év eseményeit lehetetlen dióhéjban összefoglalni, így ettől most el is tekintünk, de azt nem kell hosszan bizonygatni, hogy ennyi idő leforgása alatt a társaság flottájában számos jármű közlekedett, ezek közt jelentős ipar- és közlekedéstörténeti értéket képviselő példányokat is szép számmal találunk. Hogy ezeket felkutassuk, felújítsuk és az utókornak működőképes állapotban megőrizzük, 2020-ban elindítottuk értékmentési programunkat.

Értékmentési programunk

Bár a kezdeményezés csak nemrég indult útjára, akik figyelik az autóbuszos híreket, már találkozhattak eredményeivel. A folyamatos kutatásnak és elhivatott kollégáinknak köszönhetően értékes cégtörténeti emlékek mellett már több mint egy tucat busz került a Volánbusz nosztalgiaflottájába, ezeket terveink szerint számos jármű követi még. Bár szűk keretből gazdálkodunk, a lelkesedésünk hatalmas; a megőrzés mellett nagy hangsúlyt fektetünk a veterán járművek szakszerű felújítására is.

Retró járműparkunkból, a teljesség igénye nélkül

Több mint fél évig tartó felújítási munka után, 2020 óta megfiatalodva járja az országot egyik legnépszerűbb nosztalgiabuszunk, a FAROS-1 rendszámot viselő, kaposvári Ikarus 55 Lux.

Különleges járműből akad még jónéhány a flottánkban, igazi ritkaság a CCP-293 rendszámot viselő, Ikarus 280.33 típusú autóbusz is. Ez a példány a kultikus 200-as család kétszázezredik példánya, amely festésével állított emléket a hazai autóbuszgyártás kiemelkedő teljesítményének. Jelenleg sajnos „szimplán” sárga, de szerepel terveink közt az eredeti megjelenés visszaállítása.

A képen két régi Ikarus 200-as típusú autóbusz látható.

Az Ikarus 200-as család különleges példánya a BPY-150 rendszámot viselő 284-es is, amely a sorozat első darabjaként készült és az Ikarus első tolócsuklós modellje volt. Mindössze 11 darab készült belőle, így tényleg igazi ritkaságnak számít.

Ha igazi időutazásra vágyunk, vannak valóságos matuzsálemeink is. Például egy 1954-ben gyártott Ikarus 30-as, amely a mátyásföldi gyár első terméke volt, vagy a legöregebb – 1956-ban készült –, ma is járóképes faros. Bár forgalomban már nem közlekedhet, ma is rendszeresen részt veszünk vele országos rendezvényeken és találkozókon.

Jelenleg is zajlik járműfelújítás

Értékmentő tevékenységünk talán legnagyobb eddigi eredménye, hogy bekerült a gyűjteménybe az első hazai gyártású emeletes autóbusz, a Mávaut Ikarus 556-os („Bikarus” becenevet viselő) járműve. Jelenleg is dolgozunk az életre keltésén, amely kivételes szaktudást igényel zalaegerszegi kollégáinktól.

Az emeletes autóbuszt 1968 decemberére készítette el a Mávaut Béke téri főműhelye, két Ikarus 556 típusú busz összeépítésével. 1976-ig közlekedett, amerre csak járt –többnyire Pécsett, a 10-es, 28-as és 40-es vonalakon –, mindenhol nagy látványosságnak számított.

A képen a régi emeletes Mávaut Ikarus autóbusz különlegesség látható.

Az értékmentési program keretében megújuló jármű szerintünk öt évtized elteltével is óriási szenzáció lesz, és nem csak az autóbusz-rajongók körében… De nem állunk meg itt!

Jövőbeli terveink

A program keretében több mint 50 járművet tervezünk megőrizni az utókor számára. Néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

  • autentikus, „papagáj” festésű Ikarus 250-es és 350-es,
  • az Ikarus egyedi típusai közül: E94, 395/E95 és 397 autóbuszok,
  • az Ikarus 400-as típuscsaládjának ikonikus darabjai,
  • az Ikarus utolsó távolsági autóbusza, a 955-ös,
  • belszolgálati járművek, mint a Rába és az IFA vontatói, a Robur és a ZiL tehergépkocsijai (eredeti „Truck RallyCross” kivitelben), illetve a Dutra traktorok.

Események

Az autóbuszok szerelmeseinek jó hírekkel szolgálhatunk. Idén több alkalommal látható majd a legszebb Faros Ikarusunk (VOL-066), a 266-ossal és más Faros buszokkal pedig utazni is lehet majd:

  • június 26-án, a Múzeumok Éjszakája keretében kiállítjuk a VOL-066-ot a Magyar Vasúttörténeti Parkban
  • a MÁV–Volán balatoni retró hétvégék alkalmával (július 9. és 11., illetve augusztus 6. és 8. között) is találkozhatunk,
  • ott leszünk a Ferihegyi Ikarus Találkozón az Aeroparkban október 2–3-án,
  • valamint közösségi oldalainkon meghirdetett nosztalgiautazásainkon is részt vehettek.

Exkluzív bérlési lehetőségek

Az értékmentési programnak köszönhetően társaságunk egyre több restaurált veterán autóbusszal rendelkezik, ezek a járművek bérelhetőek is. Elsősorban csapatépítő vagy nosztalgiaprogramokhoz, céges rendezvényekhez, esküvőkre és forgatásokra ajánljuk őket, garantálva a felejthetetlen élményt és a fülig érő szájakat (legyen szó kiskorú vagy felnőtt közönségről). Az autóbusz-bérlés részleteiről ide kattintva tájékozódhatsz.