Navigáció átugrása

Fecskementés a Volánbusznál

2021. július 27.

A képen a Szolnoki telephelyen lévő autóbusz parkoló plafonján lévő feszkék láthatók.

A Magyarországon élő füsti-, molnár- és partifecskék száma sajnos évről évre csökken, ami összefügg jelenlegi életmódunkkal; a legnagyobb gondot a madarak élőhelyeinek drasztikus átalakulása, illetve a klímaváltozás jelenti. A problémák megoldásához globális szintű összefogásra van szükség, de egyénileg is sokat tehetünk fecskéink védelméért.

Fecskék szolnoki telephelyünkön

Szolnoki, Nagysándor József úti telephelyünkön régóta fészkelnek füsti- és molnárfecskék, a közeli vizes élőhelyek bőségesen biztosítanak táplálékot nekik. A védettséget biztosító szervizcsarnokból szoktak kirepülni, hogy közvetlenül a szúnyogok szaporodóhelyén irtsák a vérszívókat.

A képen a Szolnoki telephely látható kívülről.

A két faj fészke eltér egymástól, a különbség közelről figyelhető meg jól: míg a molnárfecske fészke zárt, a bejutáshoz csak egy kis nyílást használ, addig a füstifecske fészke (a képen) felül teljesen nyitott, a fiókákat így könnyen szemügyre lehet venni.

A képen egy fecskefészek, valamint az ott lakó fecskék láthatók.

Dolgozóink szeretik őket, vigyáznak rájuk, a fecskeürülék azonban komoly károkat okozott a digitális eszközparkban. A munkaterület feletti fészekrakás, költés higiéniai és munkavédelmi szempontból is gondot jelentett.

A mentés

A fecskementést tavasszal kezdtük meg, a Tiszatáj Közalapítvány és a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság szakembereinek közreműködésével, a megyei kormányhivatallal való egyeztetés után. Ötvennél is több műfészket helyeztünk el a csarnokban (a képen bal oldalon, a mennyezeten végig), de ürüléket felfogó deszkákat, úgynevezett fecskepelenkákat is felszereltünk (képen keresztbe), így csak néhány eredeti fészket kellett eltávolítanunk a különösen problémás mennyezetrészekről.

A képen a fecskefészkek láthatók az épület belsejében.

A későn érkező tavasz miatt a fecskék is csak később vették birtokba felújított életterüket, de a mintegy 300 pár már túl van az első költésen; augusztusig még egy költés szokott sikerülni. Egy átlagos fecskepár egy szezonban 8 fiókával bővíti az állományt.

Ezúton köszönjük kollégáink és minden résztvevő közreműködését a fecskék új otthonának kialakításában!