Navigáció átugrása

Új korszak kezdődik

2021. augusztus 10.

A képen egy autóbusz oldalán látható zöldbusz logó látható.

Zöld úton járunk, olvashattátok többször az elmúlt hónapokban, és ez nem ámítás. Kiemelt célunk járműveink károsanyag-kibocsátásának csökkentése. 2018-ban jármű-fiatalítási programot indítottunk, melynek keretében eddig 1070 új és újszerű autóbuszunk állt forgalomba országszerte. 2021-ben további 1665 busz beszerzését tervezzük, ebből közel 700 db várhatóan év végéig meg is érkezik. Ezek az új buszok nemcsak szépek, de sokkal környezetbarátabbak is, ám ami a valódi korszakváltást jelenti: elektromos meghajtású buszokkal is számolunk. Ez ráadásul nem a távoli jövő, első saját tulajdonú villanyosunk már megérkezett.

Az első e-fecske

A BYD K9UB típusú, városi, elektromos meghajtású autóbusz Magyarországon, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. telephelyén készült, a Komárom és Révkomárom (Komárno) közötti helyi közlekedést segítendő került flottánkba.

A képen egy BYD elektromos autóbusz látható.

A kétajtós, alacsony belépésű, szóló (tehát nem csuklós) kivitelű busz korszerű fűtő- és hűtőberendezéssel felszerelt. 36 üléses, teljes befogadóképessége 76 fő.

Egy fecske nem csinál nyarat. Na és még száz?

A komáromi jármű jól szimbolizálja a törekvéseinket, de itt nem állunk meg: 100 db tisztán elektromos busz támogatott beszerzésére kértünk és kaptunk támogatást a Zöld Busz Program keretében.

A képen egy Mercedes E-citaro elektromos autóbusz látható.

A pályázatok sikerének köszönhetően 2022 első negyedévétől Székesfehérváron, Győrben, Zalaegerszegen, Szolnokon, Egerben és Szegeden, valamint a budapesti agglomerációban állhatnak forgalomba az új, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású autóbuszok. Az első 40 db Mercedes eCitaróra már alá is írtuk a feltételes adásvételi szerződést.

A képen egy Mercedes E-citaro elektromos meghajtású autóbusz látható.

Terveink szerint a jövő év végéig járműállományunk 4%-a alternatív (CNG- vagy elektromos) meghajtású lesz. Tudtad, hogy sűrített földgázzal (CNG) működő autóbuszaink már 1998-tól közlekedtek szegedi vonalainkon? Bár életkoruk miatt az elmúlt években leselejteztük őket, aktív éveikben mintegy 33 millió km-t tettek meg, és jelentős mértékben hozzájárultak Szeged levegőminőségének javításához.

A képen egy Iveco Danubetruck típusú autóbusz látható.

Az új buszok környezetbarát meghajtása hozzájárul a korom-, a nitrogén-oxid- és a szénhidrogén-kibocsátás csökkentéséhez, ráadásul ezek a járművek csendesebbek is, így nyugodtabbá válik az érintett települések lakóinak élete. Ha többet szeretnél megtudni zöld törekvéseinkről, látogass el zöld honlapunkra!

 


A Mercedes-Benz eCitaro autóbuszokról készült képek forrása: Daimler