Navigáció átugrása

Vers a peronon

2021. szeptember 7.

A képen a Népliget várójábol fényképezett autóbusz látható.

A vers olyan, mint egy jó esőkabát. Része ugyan a ruhatárunknak, de gyakran el is feledkezünk róla a hétköznapok pörgésében, annyira ritkán kerül a kezünkbe. Jöjjön hát a zivatar, hogy ismét magunkra ölthessük ezt a régi barátot! Egy hónapon át minden nap verselni fogunk állomásainkon, illetve MÁV és GYSEV peronokon is megszólalnak a rímek.

A kezdeményezésről

A szervező Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület célul tűzte ki, hogy szokatlan helyeken vigye be az emberek hétköznapjaiba, és ezáltal népszerűsítse az irodalmat, a magyar nyelv művelését, amihez mi is csatlakoztunk.

Mi is fog történni?

Egy országos irodalmi eseménysorozat keretében szeptember 6-tól október 6-ig számos nagyobb autóbusz-állomásunkon verselünk. Egy hónapon át napi egy-egy klasszikus, vagy kortárs magyar költőnk művét hallgathatjátok meg nagyobb autóbusz-állomásainkon maguk a költők, illetve kiváló művészek, (mint Beck Zoltán, Csuja Imre, Für Anikó, Gáspár Sándor, Halas Adelaida, Holecskó Orsolya, Korhecz Imola, Likó Marcell, Mácsai Pál, Mihály Péter, Nagy Péter, Tahin Zsolt és Tóth Ildikó) előadásában az utastájékoztató hangosbemondón keresztül.

Milyen verseket fogtok hallani?

A szervezők ősszel a tavalyi évben elhunyt Szőcs Gézára emlékeznek, mellette Ady Endre, Áfra János, Babits Mihály, Bereményi Géza, Csokonai Vitéz Mihály, Dukay Nagy Ádám, Nagy Gábor, Faludy György, Fazekas Anna, Géczi János, Hartay Csaba, József Attila, Juhász Ferenc, Kemény István, Keresztesi József, Nagy László, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, Szálinger Balázs, Tamkó Sirató Károly, Terék Anna és Weöres Sándor verseit hallgathatjátok meg.

A képen egy autóbusz állomás latható.

A verseket a Teleki Gergő zongoraművész által szerzett, és zongorán a 11 éves Mihály Adél által előadott zenei szignál vezeti be, és Kiss Ernő színművész konferálja.

Hol lesznek hallhatóak a versek?

Salgótarján, Eger, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Bonyhád, Paks, Szekszárd, Zalaegerszeg, Keszthely, Sopron, Szombathely, Esztergom, Kisbér, Tatabánya, Siófok, Nagyatád, Veszprém, Pécs, Érd, Budapest Népliget és Árpád híd autóbusz-állomásainkon, valamint a MÁV és GYSEV megjelölt vasútállomásain.
 

„Utánad már
nem csókoltam meg senkit.
hazaindultam
a buszmegállóból,
belém karolt a délután,
a járdáról lerúgtam
egy kavicsot, és néztem,
hogy megőszült az út szélén a
Kiserdő…”

Részlet Teréki Anna Hazafelé c. verséből