Navigáció átugrása

Bakancsban Volánbusszal - nógrádi kirándulás

2021. október 12.

A képen Benczúrfalva rajziskolájának épülete látható. Előtérben kerekes kút, illetve fa kerítés látható, háttérben az erdő.

Nógrád, bár a második legkisebb területű megyénk, mégis igen bőkezűen bánt vele a természet. Országunk északi részén fekszik, területének nagy részét hegy- és dombvidék alkotja. Gazdag kirándulóhelyekben, várakban, kulturális emlékhelyekben, múzeumokban  – aminek viszont sok helyen híján van, az a térerő, így békés elvonulásra, romantikus kirándulásokra egyaránt kiváló lehetőséget biztosít, ősszel pedig igazán lélegzetelállító arcát mutatja.

Szécsény, Nógrád ékszerdoboza

Szécsény és környéke minden utazási igényt kielégít. Legyen szó családi kirándulásról gyerekekkel vagy nélkülük, túrázásról, kalandparkról, könnyű sétákról, kastélytúráról vagy zarándoklatról, Szécsény és környéke mindenkinek biztosít lehetőséget a kikapcsolódásra, ráadásul a zsúfoltságnak nyomát sem tapasztalni.

A képen Újpest-Városkapu autóbusz-állomás, intermodális csomópont látható. Előtérben az esőtől védett kocsiállások, háttérben a vasúti töltés.

Budapestről, Újpest-Városkaputól indulva a 1010-es vonalon jutunk el Szécsénybe a Salgótarjánig közlekedő Volánbusz járattal. A menetidő a fővárosból hozzávetőlegesen két óra, tehát nem árt a társaság, viszont nem kell átszállni - így nagyobb táskával, vagy akár piknik kosárral is felszerelkezhetünk. A vonalon Credobus Inovell, Volvo 8900 és Alfa Regio autóbuszaink is közlekednek, amelyek kényelmesek a hosszabb úton is.

Elröppen a két óra

Szécsény autóbusz-állomása azért is említésre méltó, mert a fedett kerékpártárolási lehetőség mellett zöldenergiát is használ, napelemekkel biztosított az utastájékoztatás.

A képen Szécsény autóbusz-állomás kocsiállásai láthatóak. A kocsiállásokat íves faszerkezet védi az esőtől és naptól, illetve napelemes utastájékoztató rendszerek kerültek kiépítésre, amiket a kép mutat.

Az autóbusz-állomástól 5 perces sétával érhetjük el a város legnagyobb nevezetességét, a Forgách-Kastélyt (asszonynevén a Kubinyi Ferenc Múzeumot). Elindulva hamar látótávolságba kerül a kicsit ferde Tűztorony, amelyet a palócok ferde tornyaként is szoktak aposztrofálni. Pisai társához hasonlóan a szerkezete megdőlt, a dőlésük mértéke is majdnem azonos. Feltehetően a talaj csúszása okozza a még ma is zajló folyamatot, de magyarázzák egy közeli, második világháborús bombarobbanással is. Az épületben ma tűzoltó kiállítás látogatható.

A képen Szécsény Tűztornya látható. A torony egy útelágazásban áll, jobbról egy autó érkezik elé. A torony megsüllyedt, ezért ferde.

A Tűztorony mellett elhaladva rendezett utcácskák fogadnak. Meg is érkezünk a városközpontba, ahol elérjük Szécsény hajdani várának maradványait, majd magát a kastélyt. A Forgách-Kastély épülete impozáns, a vidéki barokk építészet szép példája hányattatott sorsa ellenére. Sokszor cserélt gazdát a történelem során, illetve több ízben hadikórház is volt, ma Nógrád megye régészeti, történeti emlékeinek ad otthont. A 2005-ben felújított kastélyépület mögött tavakkal, fahidakkal, kavicsos sétányokkal, érdekes állatvilággal, kitáblázott tanösvénnyel fogad minket a hatalmas, szépen ápolt park. A közelben egy kis játszótér is található, illetve kávézók éttermek is gyorsan elérhetőek.

A képen a szécsényi Forgách Kastély látható annak kertjével, előtérben a tóval és fűzfával. A tóban tükröződik a kastély és a táj.

Szécsény határában az aktív kikapcsolódás kedvelői is megtalálják a számításukat. Kalandpark, vízi sportolási lehetőségek egész sora és horgászat is elérhető az érdeklődők számára, illetve kerékpárt is lehet bérelni.

Látogasd meg Benczúrfalvát!

A szomszédos, de közigazgatásilag Szécsényhez tartozó Benczúrfalvát is érdemes útba ejteni. Bár a település legfőbb látnivalóját, a Benczúr-kúriát éppen felújítják, a Kúria felfedezése nélkül is megér a település egy kis időt. Hegyvidéki hangulata, tiszta levegője, természetközelisége már önmagában is kikapcsolja a látogatót. A rajziskola romantikus épülete (nyitóképünkön) mellől indul a szőlőhegy tetejére a Szent Antal fogadalmi keresztút, amelynek stációit végig járva a még épülő, az Árpád-kori körkápolnákat idéző Fájdalmas Szűzanya Kápolnához jutunk.

A képen Benczúrfalva tájképe látható. Háttérben a lovarda karámjai és az erdő, elöl a Szent Antal Fogadalmi Keresztút útjelző táblája.

Remek kis séta. Szép kilátás, csend és béke fogad, a levegőt harapni lehet, de természetesen, ha kicsit komolyabban vesszed a túrázást, te is megtalálod a közelben a számításod.

A környék további nevezetességei

1010-es járatunkkal Nógrádszakálnál leszállva körülbelül 2 óra alatt bejárható a Palóc Grand Kanyon is, vagyis a Páris-patak szurdokvölgye. Könnyen járható, látványos útvonal, amelyet helyenként kidőlt fák és megmászandó sziklák tesznek izgalmasabbá. Általános iskola alsós gyerekekkel is vállalkozhatunk a túrára. Fontos azonban észben tartani, hogy az egyébként gyönyörűen megfigyelhető tufába ágyazott andezites, agglomerátumos vulkáni törmelék omlásveszélyes.

Ha inkább a néprajz felé húz az érdeklődésed, Szécsényből autóbusszal 20-25 perc alatt elérhető Hollókő. A mindössze pár száz fős település Ófaluja méltán a világörökség része. A műemlékcsoport összesen 67 védett épületet foglal magába. Múzeumok és kiállítások, szállás és étkezési lehetőség is rendelkezésre állnak. Ha itt jársz, ne hagyd ki Hollókő várát se!

Ipolytarnóc szintén jól megközelíthető; 39 perces buszúttal elérhetjük Szécsényből. Ez a megye legészakibb települése, leglátogatottabb nevezetességei pedig a Lombkorona sétány és az Ipolytarnóci Ősmaradványok.

A képen egy pihenő túrázó bakancsa látható hátizsákkal, Volánbuszos nyakba akasztó szalaggal.

Vajon Nógrád miért nem annyira felkapott turisztikai desztináció? Az, hogy területét négy hegység övezi, páratlan természeti gazdagsággal ajándékozta meg. Keletről a Mátra, nyugatról a Börzsöny, északról a Karancs-Medves hegyvidék határolja, a fennmaradó részét pedig a Cserhát vonulatai töltik ki.

Az eldugott álmos kis falvak, a geológiai ritkaságok, végvárak és kastélyok, a népi építészet emlékeinek felderítése mellett aktív kikapcsolódásra is rengeteg lehetőség adott. Meleg szívvel ajánljuk, hogy fedezd fel Nógrád megyét saját érdeklődésed szerint! Ha kedvet kaptál, Budapestről Szécsénybe induló Volánbusz járataink menetrendjét ide kattintva éred el.