Navigáció átugrása

Lendületbe hoztuk a Planetet! Kiállítási beszámolónk következik.

2021. december 7.

MÁV-Volán-csoport standja előtt tömeg a Planet kiállításon

Vasárnap este véget ért a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, amelyen több mint 180 szakmai kiállító mellett a MÁV-Volán-csoport is részt vett. Standunk népszerű volt a látogatók, de még a kiállítók körében is, így egy percet sem unatkoztunk.

Mi volt a legfőbb üzenetünk?

Az Európai Unió CO2 kibocsátásának 25-30%-a róható fel a közlekedésnek, és ebből csupán 4% az, amiért a vasút felel. A közúti közlekedés részesedése 72%, amelyből az autók 60% fölötti részaránya kiemelkedő. Az egyéni autózás a legfőbb probléma, a közlekedésből eredő szén-dioxid-kibocsátás pedig folyamatosan emelkedik. Mi lehet a megoldás? Például a közösségi közlekedés választása az egyéni autózás helyett.

Amivel készültünk

Egy hatalmas, külön erre az alkalomra épült vasúti és autóbuszos terepasztallal hívogattuk a látogatókat. A lélegzetelállító installációnak hála, folyamatosan érkeztek hozzánk az érdeklődő kicsik és nagyok, hogy megcsodálják. A terepasztal egyik személyvonatát ráadásul kerékpárral lehetett mozgásba hozni, így az interaktív tekerős program igazi közönségkedvenc lett.

A MÁV-Volán-csoport terepasztala

A terepasztalt lelkes szakemberek kilenc hónapon át készítették, de fóti kollégáink is hozzátették a magukét. Autóbusz-makettjeinket nagy gonddal festették és matricázták, hogy élethűen kerülhessenek méltó környezetükbe.

Terepasztalon a sárga Volánbusz makett várakozik a lezárt sorompónál

Kiterjesztett valósággal, fenntarthatósági online kvízjátékkal, érdekességekkel és környezetbarát ajándékokkal, nyereményekkel is vártuk az érdeklődőket. Az volt a célunk, hogy felhívjuk a közönség, főként a fiatalok figyelmét a zöld közösségi közlekedés jelentőségére, bemutassuk fenntarthatósági törekvéseinket, a klímavédelem érdekében tett erőfeszítéseinket.

Áder János Köztársasági elnök kerékpárral hajt a vasútmodellt a Planet kiállításon

Az Expó másnapján Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a rendezvény fővédnöke is vendégünk volt, aki érdeklődve hallgatta kollégánk prezentációját a közösségi közlekedés fenntarthatóságáról. Köztársasági elnök úr kipróbálta áramfejlesztős kerékpárunkat, és betekintett a makett mögött rejlő kiterjesztett valóságba is.  

Nincs igazi fenntarthatósági rendezvény e-busz nélkül

Áder János nem csak meglátogatta standunkat, hanem magára az eseményre is stílusosan egyik új, Mercedes-Benz eCitarónkkal érkezett. E-buszainkkal Budapesten a tesztüzem keretében több útvonalon, díjmentesen szállítottuk a látogatókat a HungExpo területére és vissza, amellyel ismét értékes tapasztalatokhoz jutottunk.

Volánbusz ebusza forgalomban

Ha szeretnétek többet tudni zöld törekvéseinkről, látogassátok meg a Volánbusz zöld oldalát, vagy a MÁV–Volán-csoport közös microsite-ját!