Navigáció átugrása

Amikor jól aludni életbevágó kérdés

2022. március 17.

vetett ágyban alvó férfi

Ha nem vagyunk kipihentek, az ronthatja életminőségünket, az alváshiány álmossághoz, figyelemhiányhoz vezet, és negatívan befolyásolja a teljesítményt is. A Szinapszis és a Magyar Alvás Szövetség adatai szerint a hazai lakosság fele nem alszik jól. Sokan szenvednek alvászavartól életük során, azonban nem mindenki ismeri fel a tüneteket, vagy egyszerűen nem vesz tudomást azokról. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindenki egészsége szempontjából fontos, de bizonyos szakmák vonatkozásában életbevágó lehet – mint esetünkben is.

Az alvási apnoe egy betegség.

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelyet nem szabad elbagatellizálni, kezeltetni kell. Árulkodó jel lehet a hangos horkolás, amely éjszaka akár óránként többször is felébreszti az embert úgy, hogy arról ő maga talán nem is tud. Alvás közben ilyenkor időről időre leáll a légzés, majd ismét beindul. Az elégtelen alvás napközben a munka során álmosságot, ingerültséget és teljesítménycsökkenést okozhat, ami az autóbusz-vezetők esetében fokozottan veszélyes, hiszen naponta rengeteg ember biztonságos utazásáért felelnek.

Mik a hajlamosító tényezők? Van megoldás?

Kutatások szerint a válasz az életmódban keresendő. Hajlamosító tényező az elhízás és a mozgásszegény életvitel. A súlyos alvászavart komolyan kell venni, kezelés nélkül magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, depresszióhoz vagy akár agyvérzéshez is vezethet.

elsuhanó fehér Volános Credobus

A szakemberek programokkal, szűrésekkel igyekeznek minden segítséget megadni azoknak, akik komoly gondokkal küzdenek e téren. Mindez azonban nem elég – a jó alvásért nekünk is tennünk kell, leginkább megfelelő táplálkozással és testmozgással, életmódváltással érhetünk el eredményeket.

Felelős munkáltatóként és közlekedési vállalatként mi sem tétlenkedünk.

Autóbusz-vezetőink felelőssége hatalmas. Egyszerre akár száznál is több utasuk, valamint a közlekedés többi résztvevőjének élete, testi épsége múlik éberségükön és reakcióidejükön. Jó alvásuk életbevágó kérdés, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy segítsünk az alvási apnoéban érintett kollégáknak.

Volvo autóbusz volánját fogja egyenruhás autóbusz-vezetőnk

Minden munkatársunk számára kötelező az éves foglalkozás-egészségügyi és munkaköri alkalmassági vizsgálat, de gépjárművezetőink szűrésére nemcsak szigorú belső előírások, hanem minisztériumi rendeletek egész sora is vonatkozik. Akinél felmerül az alvászavar gyanúja, további vizsgálatokra küldjük. Az alvási apnoe szűrése korszerű alváslaborokban történik, a vizsgálatok díját megtérítjük.

Volánbusz focikupa

Az ülő munka sajnos kedvez e betegség kialakulásának, ezért időről időre felhívjuk a figyelmet az alvási apnoe veszélyeire, illetve támogatjuk az egészséges életmóddal kapcsolatos kezdeményezéseket. Futóversenyek nevezési díjait térítjük, tavasszal és ősszel közös focizást, valamint horgászversenyeket is szervezünk munkatársainknak. Családi napjaink alkalmával munkavállalóink és hozzátartozóik számára sportversenyekkel, közös mozgással kedveskedünk, a mindennapokban pedig országszerte lehetőséget biztosítunk olyan klubtagságra, amellyel korlátlanul vehetnek igénybe különböző sportolási lehetőségeket.

Mindezeken felül alvási apnoéban szenvedő kollégáinkat a szükséges légzésjavító készülék megvásárlásában is segítjük.