Navigáció átugrása

Mi fán terem a CNG?

2022. március 29.

A Volánbusz új CNG busza

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása mellett. Járműállományunk korszerű, környezetkímélő dízel-, valamint nulla emissziós elektromos, illetve CNG-meghajtású járművekkel történő fejlesztése a kulcs célunk eléréséhez. Járműfiatalítási programunk keretében már több mint 1700 új buszt helyeztünk forgalomba, és bő gázzal robogunk tovább a zöldítés útján: idén további 1000 új autóbusz a cél, amelyekből 164 darab sűrített földgázzal üzemel.

Mi az a CNG?

A CNG a Compressed Natural Gas kifejezésből alkotott, nemzetközileg használt mozaikszó, sűrített földgázt jelent. A CNG nagy nyomás alatt tárolt szénhidrogéngázok elegye, melyet vezetékhálózaton keresztül juttatnak el a háztartási és ipari fogyasztókhoz, illetve az autógáztöltő állomásokra. E kutakon a gázt nagy teljesítményű kompresszorokkal sűrítik körülbelül 250 bar nyomásra, és így tankolják a járművek hengeres vagy gömbölyű tankjába. Ekkora nyomással a tank térfogatánál 200-szor több hajtóanyag tölthető a jármű üzemanyagtartályba.

Hol használhatók a CNG-buszok?

A CNG alkalmazása a városi és elővárosi közösségi közlekedésben a legelterjedtebb a világon. Ennek oka, hogy a gázüzemű járművek hatótávolsága (saját tapasztalataink szerint) 400-450 km-re tehető, az üzemanyag újratöltése pedig gyors, általában ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a dízel tankolása.

Miért jó ez a technológia?

Két legyet is üthetünk vele egy csapásra: a kedvezőbb üzemanyagköltségek mellett környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen a sűrített földgázzal hajtott járművek károsanyag-kibocsátása töredéke a dízelüzeműekének. Fontos szempont a zajterhelés is: egy CNG-motor üzemi zajszintje jóval, akár 5 dB-lel is alacsonyabb, mint egy hasonló dízelmotoré, így használatával nyugodtabbá válik az érintett települések lakóinak élete.

CNG buszt tesztelt a Volánbusz

Van már tapasztalatunk a sűrített földgázzal hajtott autóbuszok közlekedtetésében, 53 CNG-buszt üzemeltetünk évek óta eredményesen. Ezekhez csatlakozik 164 új jármű 2022-ben. A légkondicionált MAN Lion's City 12 G buszok 106 utas szállítására alkalmasak, az ülőhelyek száma 27. A járművek akadálymentesek, tehát kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított férőhellyel, valamint a felszállást segítő rámpával is rendelkeznek. Utasaink kényelmét wifi-előkészítés és USB-csatlakozók szolgálják, a fedélzeten utastájékoztató berendezés és kamerarendszer is üzemel majd.

Vidéki nagyvárosok és a budapesti agglomeráció közlekedése zöldül

A fővárosi agglomerációban 75, Szegeden 10 ilyen új jármű korszerűsíti majd a helyi közlekedést, Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab elővárosi kivitelű busz szolgálja a kényelmeteket év végétől. Érdekesség, hogy az új CNG-járművek és az elektromos Mercedes-Benz eCitarók szolgálatba állásával a budai agglomerációban már minden busz alternatív hajtásrendszerű lesz.

Pafféri Zoltán bejelenti a CNG buszokat

Ahogyan dr. Pafféri Zoltán, társaságunk elnök-vezérigazgatója is hangsúlyozta: a folyamatos fejlesztésekkel a Volánbusz azt szeretné elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek buszra, hiszen a közösségi közlekedés választása könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton. Egy buszon egy időben 80-100 ember is utazhat, így akár 80-100 autó károsanyag-kibocsátásától tudjuk mentesíteni környezetünket.