Navigáció átugrása

2022-ben is Fenntarthatósági Témahét a Volánbusznál

2022. április 26.

Föld Napja kreatív - zöld levél sötét háttérrel

Nem túlzás azt mondani, hogy már a huszonnegyedik órában vagyunk ahhoz, hogy tegyünk Földünk megmentéséért. A kulcs a fenntarthatóságban rejlik, aminek eléréséhez alapjaiban kell megváltoztatnunk életmódunkat, fogyasztási- és közlekedési szokásainkat. Nélkülözhetetlen, hogy a szemléletformálás már az iskolapadban elkezdődjön, hogy a jövő generációinak természetes legyen az, amit nekünk még tanulnunk kell.

Idén is csatlakoztunk a Fenntarthatósági Témahéthez

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek minél korábban és számukra érthetően megismerkedjenek a környezettudatos szemlélettel, ezért idén is csatlakoztunk a kiváló kezdeményezéshez, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése a diákok körében.

2022-ben három másik témakör mellett a víz került a fókuszba, így online-tanóránkban most elsősorban a tiszta ivóvíz fontosságával, vizeink védelmére tett intézkedéseinkkel, illetve a vízzel, mint a jövő tiszta energiaforrásával foglalkozunk. A videós óra mellett Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója személyesen is tart majd tanórát a legkisebbeknek, amelyben bemutatja a MÁV–Volán-csoport fenntarthatósági célkitűzéseit és hangsúlyozza a zöld közösségi közlekedésben rejlő lehetőségeket.

Ha a közösségi közlekedést választjuk, máris sokat tettünk környezetünkért.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egy személyre vetített, legtöbb kibocsátott károsanyag egyértelműen a személygépkocsiknak róható fel, így, ha a fenntarthatóságra törekszünk, előnyben kell részesítenünk a közösségi közlekedést.

Volánbusz Credoja virágzó fákkal

Elkötelezettek vagyunk a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása mellett. Korszerű és kényelmes autóbuszok forgalomba állításával törekszünk a megfelelő alternatíva megteremtésére, 2018-óta tartó járműfiatalítási programunk keretében csaknem 1800 új autóbusszal fiatalítottuk flottánkat, idén további 1000 jármű üzembeállítását tervezzük.

eCitaro a Népligetnél

A járművek korszerűsítése ugyanakkor nem csupán a vonzó alternatíva megteremtését jelenti. A flottafiatalításnak köszönhetően az autóbuszpark szén-dioxid kibocsátása a 2019-es 338 ezer tonnához képest máris 27 ezer tonnával csökkent, ami 15 ezer autó éves kibocsátásának felel meg. A társaság 2023-ig 45 százalékkal mérsékelné a 10 év feletti autóbuszainak számát, ezzel évente 3.600 tonnával csökkenne a CO2 kibocsátás, 2030-ig pedig további 45 százalékkal csökkenhet a 10 év feletti autóbuszok száma, ami éves szinten már 15.000 tonna CO2 megtakarítást eredményezne a jelenlegi helyzethez képest.

CNG meghajtású autóbusz Volán-festéssel

A MÁV és a Volánbusz menetrendi összehangolásának, az egységes értékesítési felületek és a közös tarifarendszer létrehozásának is pontosan az célja, hogy egyre többen válasszák a közlekedés közösségi formáját az autózás helyett, ezzel is hozzájárulva a károsanyag-kibocsátás jelentős mértékű csökkentéséhez, az élhetőbb környezethez.

Tedd le a slusszkulcsot, és gyere velünk busszal a fenntartható jövőbe!