Navigáció átugrása

Kövesd a kéket! – Bakancsban Volánbusszal

2022. május 31.

elsuhanó Credo

Hosszúhétvége a láthatáron, elő a bakancsokkal és a túrafelszereléssel! Ha kedved van, csak ötleted nincs, a legjobb helyen jársz! Bejegyzésünkben adunk néhány szuper tippet, hogy hová érdemes kirándulni, ha aktív kikapcsolódásra vágysz!

Mi az az Országos Kéktúra?

Valószínűleg mindenki hallott már róla, de nem árt az ismétlés. Az Országos Kéktúra főként Magyarország északi részén, 1173 km hosszan vezeti végig a túrázókat. A hivatalos tájékoztató szerint 345 óra alatt teljesíthető a távolság, de persze nem mindegy az edzettség foka és az sem, hogy a teljesítmény, vagy maga az élmény az, amiért bakancsot húzunk.

kéktúra jelzés fán erdőben

A Kéktúra 27 szakasza tetszőleges sorrendben teljesíthető, de a 152 pecsét összegyűjtése és a teljes táv megtétele mindenkinek kötelező ahhoz, hogy átvehesse az egyedileg sorszámozott Országos Kéktúra-jelvényét.

Magasságok, mélységek

Az útvonal 100 hegycsúcsot érint: utad során megmászhatod például a Kőszegi hegységet, felfedezheted a Bakony, a Pilis és a Budai-hegység szépségeit, de természetesen az ország északkeleti hegységei sem maradnak ki: a Börzsönyt, a Cserhátat és a Mátrát is bejárja az Országos Kéktúra, ahogyan a Bükk és az Aggteleki-hegység meghódítása sem maradhat el. 

hegyek a háttérben

Túrázni nemcsak a föld felett lehet! Bizony, az Aggteleki-hegységben az extrém élményre vágyók is megtalálják számításaikat. A Baradla-barlangot érintő túraútvonalon a földalatti izgalmak mellett cseppkőképződmények is színesítik a kirándulást! Jó tanács: ha a barlangtúra mellett döntesz, fejlámpával is készülj!  

Esti élmények

A bevállalósabbak az egyes szakaszokat éjszaka is teljesíthetik, azonban fontos, hogy ilyenkor pontosan tervezd meg előre az útvonalad! Az előkészületeknél a megfelelő felszerelésről se feledkezz meg, például a fejlámpa egy éjszakai túrázás során elengedhetetlen kellék.

Bagoly ül a fán este

Figyelembe kell venned továbbá az állatvilág sajátosságait is, de a maradandó élmény garantált! Egészen más arcát mutatja ilyenkor a természet, sőt az igazán szerencsések baglyokkal és más, éjszaka aktív állatokkal is találkozhatnak. Ne feledd, éjjel ritkábban járnak a közösségi közlekedés járművei, így körültekintőbbnek kell lenned a hazaút szervezésénél is!

Irány az ezerarcú Balaton!

A Balaton környéki települések télen-nyáron méltán népszerű utazási célpontnak számítanak, de az Országos Kéktúra itt is mindenkinek mutathat valami újat. A kék jelzés egyik sajátossága ugyanis, hogy olyan helyeken is átvezet, amelyek kizárólag gyalogosan érhetőek el. Felfedezhetünk új kilátóhelyeket, ismeretlen növényeket, eldugott kis éttermeket vagy erdei faházakat is, amelyek a túraútvonal bejárása nélkül nem kerülnének a látóterünkbe.

Badacsony kép

Az Országos Kéktúra harmadik szakasza Sümegről indul, Zalaszántón és Hévízen keresztül vezet Keszthelyre. A hivatalos igazolófüzet szerint akár 12 óra 40 perc alatt megtehető a 45 kilométeres távolság, azonban érdemes ennél hosszabb időt tervezni, és már Sümeget is alaposabban szemügyre venni. A vár önmagában megér egy sétát, de egyedülálló élmény a lovagi torna is, amit akár a túra előestéjén lovagi vacsorával kombinálhatunk.Hévízre érkezve érdemes a tó vizében is elmerülni, kipihenni a megtett út fáradalmait. A Hévízi-tó különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy vize egész évben meleg, hanem abban is, hogy jótékony hatással van a mozgásszervi panaszokra és a gyulladásos ízületi betegségekre.

Menetrend szerinti Volánbusz a Balatonnál

Továbbhaladva megérkezünk Keszthelyre; egy balatoni csobbanás és a kihagyhatatlan hekkezés után pedig Tapolca felé vehetjük az irányt. A Szent-György hegyet megmászva élvezhetjük a csodálatos panorámát és a számos pincesor mellett elhaladva hódolhatunk a helyi gasztronómiának is.

túra a Balaton-felvidéken

Ha inkább "street food" finomságokkal töltődnénk fel túra közben, a szigligeti várat célozzuk meg, ahol pecsétjeink számát is tovább gyarapíthatjuk.

Pecsét a túrafüzetben

Végre újra szabadon, kötöttségektől mentesen utazhatunk, semmi akadálya annak, hogy felfedezhessük hazánk természeti csodáit. A Volánbusz helyközi szolgáltatása Magyarország 3155 településéből 3147-et érint, így bármerre is visz a lábad, ránk biztosan számíthatsz! Használd ki a jó időt és az előttünk álló hosszú hétvégét! Túrabakancsokat fel és gyűjts kilométernyi élményt az Országos Kéktúra útvonalán!