Navigáció átugrása

Kis kedvencek Volánbuszon

2022. június 21.

Kiskutya hátizsákban Volánbusz háttérrel

Végre itt a nyár, beköszöntött a vakáció! Ha velünk utaztok, kedvenceteknek sem kell kimaradnia az élményekből, bátran magatokkal vihetitek őt is! Némi körültekintéssel és néhány egyszerű szabály betartásával velünk biztonságosan és kényelmesen juthattok el úti célotokhoz.

Szőrösök, tollasok

Leggyakrabban kutyákkal találkozhatunk az autóbuszokon. A rájuk vonatkozó szabályokra, tanácsokra még visszatérünk, de nézzük, más kedvencek utaztatásával mi a helyzet! Általánosan elmondható, hogy minden más állat csak zárt dobozban, bokszban szállítható járműveinken. Mielőtt merész gondolata támadna bárkinek is, tisztázzuk, hogy csak hobbiállatok szállításával foglalkozunk. A hordozó nem lehet nagyobb vagy nehezebb egy kézipoggyásznál, így sajnos kecskék, lovak, elefántok vagy zsiráfok szállításához más lehetőség után kell néznetek.

Állatok a buszon

Komolyra fordítva a szót, a hordozónak tehát kézipoggyász méretűnek kell lennie, illetve szökésbiztosnak is. Madarak esetében ráadásul nem elég a kalitka, ládával vagy dobozzal kell készülniük a gazdiknak.

Négy kutyás jótanács

A legtöbb kutya hálás, ha minden kalandra gazdájával tarthat. Általában szeretnek is utazni, de előfordulhatnak bonyodalmak. Tegyetek róla, hogy mindenki számára nyugodtan és kellemesen teljen az út!

  1. Kedvencetek gyomra érzékeny lehet. Hosszabb utazás előtt érdemes kikérni állatorvos véleményét, illetve lehetőleg üres pocakkal vágjatok neki a kalandnak.
     
  2. Jól ismeritek kutyátok napirendjét. Ha tehetitek, utazásotokat olyan időszakra időzítsétek, amikor a blöki kevésbé aktív.
     
  3. Ne hanyagoljátok el az egészségügyi sétát! A folyó ügyek intézése mellett az sem árt, ha kellemesen fáradt a kutyusotok.
     
  4. Ne rögtön egy hosszú úttal kezdjetek! Rövidebb utazásokkal szoktassátok hozzá kedvenceteket az autóbuszozáshoz és a szájkosár használatához, ezzel mindenki dolgát megkönnyíthetitek.

Fekete labrador Volánbusz előtt

Buszonként egy kutyus utazhat hordozó nélkül, de szigorúan csak szájkosárral és pórázon vezetve. Megfelelő kutyajegyet kell váltanotok neki, illetve minden esetben magatoknál kell tartanotok kedvencetek oltási könyvét vagy útlevelét is. A segítőkutyák, valamint a hatósági feladatok ellátását támogató négylábúak autóbuszainkon díjmentesen, akár többen is utazhatnak, nekik a szájkosár használata sem kötelező.

szájkosár és póráz vagy hordozó a buszon

Ügyelnetek kell rá, hogy kutyátok ne zavarjon vagy akadályozzon másokat. Az utazás során végig rajta kell tartani a pórázt és a szájkosarat, illetve nem engedhetitek fel őt az ülésre sem. Járműveinken a kisállatok nem ehetnek, ezzel az út tervezésekor mindenképpen számoljatok. Fontos tudni továbbá, hogy minden esetlegesen okozott kárért vagy szennyeződésért, balesetért kedvencetek gazdájaként ti tartoztok felelősséggel.

A témában további hasznos információkat találhattok honlapunkon, illetve az alábbi videóban: