Navigáció átugrása

Ezek vagyunk mi – Zajlik a szüret Zalában

2022. október 4.

Lehart Tamas borasz

Már majdnem négy évtizede volános, de a szőlő iránti szeretete még ennél is régebbre nyúlik vissza. Kollégáinkat és érdekes hobbijaikat bemutató sorozatunk következő részében ismerjétek meg a zalaszentgróti Léhárt Tamást, aki szó szerint „belecsöppent” a borászkodásba.

Már a nagyszülei is szőlővel foglalkoztak

Kollégánk saját bevallása szerint a szőlő teljes embert kívánna, de annyira szereti a vezetést és a Zalaszentgrót–Zalaegerszeg–Sümeg útvonalat, amelyen évek óta jár, hogy nem tudná abbahagyni a buszozást.

Lehart Tamas szoloben

Tamás 1983 óta dolgozik a Volánbusznál, autószerelő tanulóként kezdett, a katonaság után pedig buszvezetőként folytatta pályafutását társaságunknál. A borászkodás ezzel párhuzamosan, apránként fordult egyre komolyabbra: egy hektárral kezdte, amelyből öt lett, aztán így tovább, egészen a mai 14-15 hektárig. „Civil” munkaidején túl kollégánk lényegében egymaga végez minden tennivalót a szőlőben, évente 200 hektoliter bort készít, és a vendéglátásban, a borkultúra átadásában is aktív.

Családban maradt a szőlészet

Már a nagyszülei is szőlővel foglalkoztak, lovas kocsival hordták Ausztriába a piros és a fehér saszlát, édesapja pedig egy állami gazdaságban volt főborász. Mégis mondhatjuk, hogy Tamás szó szerint „belecsöppent” a szakmába: kisgyerek korában véletlenül beleesett egy mustos dézsába, amelyben másfél méter magasan állt a szőlőlé, de csodával határos módon nem esett baja. Az erjedéskor felszabaduló gázok beszívása végzetes is lehetett volna, de hála a gyors segítségnek, csak kívül-belül átjárta a szőlő leve – talán akkor, ott pecsételődött meg a sorsa.

Zajlik a szüret

Zalaszentgróton most is zajlik a szüret, amely hatalmas munka. Kollégánk igyekszik minden munkafolyamatot kézben tartani, a legapróbb részletre is személyesen odafigyel. Ilyenkor heten segítenek neki napszámban, de különben a metszéstől a borfejtésen és a seprűzésen át a borok értékesítéséig, a rengeteg papírmunkával járó gazdasági feladatokig mindent maga csinál.

Szőlő érik

Négy hektár szőlőt kombájnnal takarítanak be, de ha megtehetné, elmondása szerint 100 százalékban maradna ma is a kézi szüretnél. Nemcsak azért, mert a finom kézimunkának köszönhetően nem sérülnek a bogyók, de azért is, mert utolérhetetlen hangulata van, ahogy kézzel, puttonyba szedik a szőlőt.

Lehart Tamas borospinceje

Egy borvidéken a szüret a legszebb időszak, ezt mindenkinek látnia, tapasztalnia kell, ezért Tamás ilyenkor is fogad látogatókat, és igyekszik életben tartani a valaha igazi közösségi ünnepnek számító szüret régi hagyományait. Van egy százéves pincéje, ott tartja a jó hangulatú rendezvényeket.

A sok munka gyümölcse

Munkatársunk időről időre megyei és országos versenyeken is megméretteti borait, egy 2007-es dunaszerdahelyi nemzetközi borversenyen elért eredményére a legbüszkébb egyik olaszrizlingjével nyert ekkor aranyérmet. Évente öt-hat borversenyen vesz részt, de jobbára inkább már zsűritagként.

 

Szívből gratulálunk kollégánknak elért eredményeihez, bő termést és jó egészséget, valamint sok balesetmentes kilométert kívánunk neki!