Navigáció átugrása

Olvasni jó! – Csodálatos könyvmegállók

2023. január 31.

Volánbuszon olvasó nő

Számtalan okot sorakoztathatunk fel az olvasás mellett: mindenekelőtt jó kikapcsolódási lehetőség, ami kiválóan oldja a stresszt, közben fejleszti a szókincset, a verbális készségeket és az érzelmi intelligenciát is. Ha kedvet kaptál, de nem vittél magaddal könyvet az útra, semmi gond! Országszerte több autóbusz-megállóban is találsz már ötletesebbnél ötletesebb könyvespolcokat, ahonnan kölcsönözhetsz magadnak.

Könyvmegállók világszerte

A kezdeményezés 2006-ban Berlinből indult, és azóta az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Anglia nagyvárosaiban például a már használaton kívüli, ikonikus piros telefonfülkékben alakították ki a könyvállomásokat.

Hazai példák autóbusz-megállókban, állomásokon – a teljesség igénye nélkül

Itthon is egyre többen fedezik fel újra, hogy buszozás közben jó könyvet lapozgatni. A tendenciának köszönhetően Magyarországon is számos település forgalmas területein, így autóbusz-megállóiban is létesültek könyvmegállók az elmúlt években. Elsősorban helyi közösségeknek, civil szervezeteknek mondhatunk köszönetet a könyvcsere-állomásokért, de vannak önkormányzati támogatással épült minikönyvtárak is. A helyi gyűjtemény folyamatos feltöltése általában „hozz egyet, vigyél egyet” rendszerben működik.

Velence könyvmegállója

A fenti képen a helyi lakosok munkájának köszönhető, márciusban már második születésnapját ünneplő velencei könyvmegálló látható.

köveskáli könyvmegálló

A Balaton-mentén több kistelepülés is szemrevaló utcai könyvtárat alakított ki. A teljesség igénye nélkül Barnagon és Kapolcson is találkozhatunk könyvmegállóval, illetve a fenti képen Köveskál elképesztően jó, zongorával is felszerelt autóbusz-váróterme látható.

Fót könyvfordulója

A Dunakanyar települései és azok környéke is kedvez, ha otthon hagytuk az olvasnivalót: többek között Surány, Sződliget és Fót (fenti képen) egyes autóbusz-megállóiban is kedvünkre válogathatunk a könyvek között.  

Komárom könyvmegállója az autóbusz-állomáson

Tavaly novemberben összefogtunk a komáromi Jókai Mór Városi Könyvtárral, és könyvmegállót alakítottunk ki a helyi autóbusz-állomásunkon. A kiválasztott könyvet onnan is elvihetitek, cserélhetitek. A Könyvtár hetente frissíti a könyvespolc tartalmát, mi pedig örömmel biztosítunk helyet a tartalmas szórakozási lehetőségnek.

Nálatok van már könyvállomás? És ha nincsen, szeretnétek? Osszátok meg velünk gondolataitokat facebook oldalunkon kommentben a vonatkozó bejegyzés alatt!