Navigáció átugrása

Ezek vagyunk mi – Aki az Ikarust szereti…

2023. április 26.

Dénes József autóbusz-vezető

2007 -óta gyűjti a volános kilométereket kötcsei kollégánk, Dénes József autóbusz-vezető. Nyolcszázezret ezek közül egy igazán ikonikus járműbe „rakott”; ismerjétek meg kollégáinkat bemutató sorozatunkban ezúttal őt és tavaly nyugdíjazott 256-os Ikarusát, a DUD-ot!

A kezdetek

Józsi – elmondása szerint – már kisgyerekként „fertőződött meg” az autóbuszok szeretetével. Édesapja is buszt vezetett, a helyi TSZ-ben egy 211-es Ikarussal szállította a munkásokat, de különjáratozott is. Mióta az eszét tudja, az élete része a buszozás és az autószerelés, így került ő is erre a pályára. Autószerelő az eredeti szakmája, 2007 -óta pedig autóbusz-vezetőként dolgozik társaságunknál, ma is a Kötcse-Siófok járatot viszi.

Sorsszerű találkozás

2007. szeptember elején egy kollégája nyugdíjazását követően kapta meg a kötcsei járatot a legendás 256-os Ikarussal együtt. Már első közös útjukon tudta, hogy nyerő páros lesznek: minden kézre állt a járműben, kényelmesen tudott közlekedni vele.

IK 256 és Dénes József

A DUD a kötcsei településkép szerves részévé vált, ahogy Józsefék háza előtt várakozott a szolgálatra. 14 éven át szállították együtt az utasokat: voltak gyerekek, akik szó szerint a szemük láttára nőttek fel. Általános-, majd középiskolába vitték őket reggelenként, később pedig dolgozni is.

A DUD-874 nyugalmazott Ikarus 256

József nagy becsben tartotta járművét. Hétvégente mindig alaposan kicsinosította, amiből a család is kivette a részét: édesanyja és felesége felezték a függönyöket, hogy azok mosva, vasalva kerülhessenek vissza a buszra, mire felveszi a munkát az összeszokott páros.

Dénes József kedvenc Ikatusán

Józsi számára felemás érzés volt, mikor 2021 júliusában a Volánbusz járműfiatalítási programja keretében megérkezett az új autóbusz kötcsére is. Hű társát kiírták selejtezésre, ő pedig egy új Credobus Econellel szeli azóta a megszokott útvonalat. Kollégánk vonakodva elismerte ugyan, hogy az új busz sokkal kényelmesebb, de a szeme sarkából minden alkalommal figyelte a régi Ikarust a telephelyen. A DUD egy év haladékot még kapott, forgalomban tartották tartalékosként, de 2022 nyarán végleg nyugdíjazták.

Varázslatos születésnap

Családja és barátai jól tudták, mit jelent Józsinak ez az Ikarus, még karját is kedvenc autóbuszának képe díszíti. Gyűjtést szerveztek, hogy a 40. születésnapjára egy méretarányos makettel lephessék meg, de nem találtak olyan mestert, aki el tudta volna készíteni időre a DUD mását. Józsit ugyanakkor nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy régi busza bontásra kerül, így felvetette vezetőinek, hogy megvásárolná a makett helyett inkább magát az eredeti járművet.

Dénes József és IK 256-os tetoválása

Többen is felkarolták az ügyét, amelynek eredményeképpen a zöld Ikarus 256-os ma ismét a megszokott helyén állhat, Józsiék háza előtt – a család és a környék, de leginkább Józsi örömére. Minden nap, amikor munkába indul, az új buszáról –amely szintén patika állapotú– elégedetten biccenthet vissza régi jó kollégájának.   

Hosszútávú tervek

Kérdésünkre elmondta kollégánk, hogy nagy tervei vannak a busszal: tudja, hogy valószínűleg éveket fog igénybe venni, de sok munkával és persze anyagi ráfordítással újra megfelelő műszaki állapotba szeretné hozni a DUD-ot. Bár 9-éves korában kapott egy kis ráncfelvarrást, a 98-ban, Székesfehérváron gyártott Ikarus 256-os fénye kicsit megkopott, itt-ott eszi már a rozsda.

Dénes József régi és új busza közt

Azért hozzá kell tennünk, hogy a kora ellenére maga 2.000.000 km fölötti futásteljesítményével látszik rajta, hogy szeretve és vigyázva volt az évek alatt. Most is pöccre indul.

Reméljük, hogy hamarosan vendégül láthatjuk a DUD-ot és Józsit Hatvanban, a Volánbusz Retró Napok valamelyikén! Magunk, és kollégáink nevében is kívánunk sok sikert kollégánknak a felújításhoz, valamint még sok balesetmentes kilométert a Volánbusz kötelékében!