Navigáció átugrása

Legyen minden nap a kulturált közlekedés napja!

2023. május 10.

elsuhanó volánbusz az erdőben

Minden év május 11-én szervezik meg hazánkban a Közlekedési Kultúra Napját, amelynek fókuszában a fenntartható és másokkal udvarias, kulturált közlekedés áll. De miért is ne lehetne minden nap a kulturált közlekedés napja? Az alábbiakban csokorba rendeztünk néhány gondolatot és javaslatot, amelyek megfogadásával mindenki tehet azért, hogy az utazás mindig, mindannyiunk számára kellemes és biztonságos legyen!

Tartsuk tisztán!

Nagy hangsúlyt fektetünk járműveink és autóbusz-állomásaink tisztán tartására, és erre kérünk titeket is! A szemétnek nem a földön, hanem a kukában van a helye. Ráadásul legtöbb állomásunkon a hagyományos szemétgyűjtőkön kívül már szelektív tárolók is rendelkezésre állnak, hogy válogatva gyűjthessük a hulladékot. 

hulladékgyűjtő autóbusz-állomáson

Lábak a földön! Egy nehéz nap után bizonyára jólesik kinyújtózni, de a szennyezett ülésekkel utastársaink összekoszolhatják ruházatukat. Sajnos a rongálások és a firkák is nagy terhet rónak kollégáinkra, ahogyan környezetünkre is: a graffitik eltávolításához sok munkaórára és erős vegyszerekre van szükség.

Osszefirkalt autobusz

Rongálni nem menő. Sajnos legújabb autóbuszainkon is gyakran találkozunk pl. rágógumival beragasztott usb-csatlakozókkal, vagy letépett telefontartókkal is. Ne felejtsétek el, hogy a használt rágót valakinek le kell kaparnia, a felhasított, összekent ülést pedig helyre kell hoznia. Ez idő alatt az autóbusz nem tud „dolgozni”, és előfordulhat, hogy egy korosabb járművel tudjuk csak helyettesíteni. Ezért arra kérünk benneteket, hogy vigyázzatok a buszokra, és olyan szeretettel bánjatok velük, mintha a sajátotok lenne! 

Rágógumi az usb-csatin

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket arra is, hogy étkezni és inni csak az olyan járműveken lehet, ahol ezt külön ábra nem tiltja. Kérjük, hogy mindenki tartsa be a szabályokat! Hirtelen fékezéskor kiömölhet az ital, összekoszolódhat a saját, vagy mások ruházata, esetleg a jármű is, ami további balesetveszélyt is hordozhat magában.

Csak halkan!

Mi is szeretjük a zenét, de mindenki másfélét hallgat. Javasoljuk a fülhallgató használatát, hogy ne zavarjatok másokat, ugyanakkor élvezni is lehessen kedvenc dalaitokat. Telefonálással se zavarjátok utastársaitokat! Ha tehetitek, intézzétek hívásaitokat még azelőtt, hogy felszállnátok a járműre, de ha halaszthatatlan dolgotok akad, kérjük, hogy ne használjatok kihangosítót. Tartózkodni kell a hangos beszédtől és a kiabálástól is, legyetek tekintettel másokra!

Figyeljünk másokra!

Sajnos nem vagyunk már mindannyian fiatalok, vagy egészségesek. Ha tudjátok, adjátok át a helyeteket olyannak, akinek láthatóan nagyobb szüksége van rá! Figyeljetek a poggyászokra is. A járműveken le kell venni a hátizsákot, illetve ne foglaljon a táska fölöslegesen el egy ülőhelyet. A poggyász tárolására legtöbb járművünkön található erre dedikált tárolóterület, de ha nincsen, tartsátok magatok mellett, vagy vegyétek az öletekbe azt.

csomagtartó az autóbuszon az ülések felett

Nem szabad megállni az ajtóban sem, mert akadályozza a gördülékeny le- és felszállást! Ülj le, vagy álj hátrébb. Így csökkenthető a balesetveszély, illetve a menetidő betartásához is hozzájárulhatsz.

Mérlegeljünk! Megéri?

A közúti balesetek szinte kivétel nélkül emberi figyelmetlenségből fakadnak. Egy rosszul felmért előzés, be nem kötött biztonsági öv, vagy a kapaszkodás hiánya a buszon tragikus kimenetelű lehet, ahol nemcsak a magunk, hanem mások biztonságát is kockáztatjuk. Megéri vajon a rizikót az, hogy 5 perccel hamarabb érjünk el célunkba, vagy elküldjük azt az üzenetet? Ne kockáztassunk, mindenkit hazavárnak!

Hiszünk abban, hogy a tisztább, egészségesebb jövő kulcsa a fenntartható közösségi közlekedés megvalósításában rejlik. Tegyünk közösen azért, hogy mindenki számára vonzó alternatíva legyen autóbusszal és vonattal közlekedni, és minden nap a kulturált közlekedés napja legyen!