Navigáció átugrása

Zöld úton járunk – idén is részt vettünk a GreenTech kiállításon

2023. június 1.

A Volánbusz standja a greentech-en

Lesz-e folyamatosan elegendő energiánk? Tudjuk-e finanszírozni az energiaszükségletünket? Hogyan lehet tovább zöldíteni a közösségi közlekedést? Ilyen, és hasonló kérdésekre kerestük a lehetséges válaszokat a IV. GreenTech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencián a zalaegerszegi ZalaZone Járműipari Tesztpályán május 25-26-án.

Központi standon vártuk az érdeklődőket

Már a belépéskor reprezentatív standunkkal találkozhattak elsőként a látogatók. Folyamatos volt az érdeklődés, nem unatkoztak kollégáink a két napos rendezvény időtartama alatt. Kitelepülésünk célja az volt, hogy hangsúlyozzuk a közösségi közlekedés fontosságát a fenntartható közlekedés megvalósításában, illetve az, hogy bemutassuk új beszerzésű, környezetkímélő autóbuszainkat.A volánbusz standja a nyitás előtt a Greentech szakkiállításon

Egy MAN Lion’s City 12 G-típusú, CNG- meghajtású, valamint egy hamarosan forgalomba álló tisztán elektromos, BYD K9UD autóbuszt is kiállítottunk az eseményen. Az autóbuszok a rendezvény teljes időtartamában megtekinthetőek voltak, valamint részt vettünk velük az exkluzív pályabejárásokon is.

BYD K9UD és MAN Lion's City 12 G a ZalaZone-on

Fenntarthatósági kérdőívvel készültünk, amelyeket a környezettudatosság jegyében QR-kódos beolvasás segítségével saját mobileszközön is ki lehetett tölteni. Aktív érdeklődőinket apró volánbuszos ajándékokkal jutalmaztuk.

Szakmai beszélgetés a zöld közlekedésről  

A kiállítással párhuzamosan érdekes előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel várták a szervezők az érdeklődőket. A fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések megvitatására a vonatkozó szakmai területek legfontosabb kormányzati, önkormányzati, intézményi, oktatási és vállalati szereplői voltak hivatalosak. A rendezvény második napján, május 26-án Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója is részt vett a „Közösségi közlekedés / Zöld közlekedés / Városi mobilitás / Logisztika” című kerekasztal beszélgetésen. A szakmai eszmecsere során a szereplők kitértek a közúti közlekedés zöldítésének lehetőségeire, a vasút jövőbeni, közlekedésben és áruszállításban betöltött részaránya növelésének fontosságára, a digitalizáció kiemelt szerepére és a szolgáltatások, tarifarendszer fejlesztésének szükségességére is.

Szakmai beszélgetés a fenntartható közlekedésről a Greentechen

Kruchina Vince, társaságunk vezérigazgatója a beszélgetés során elmondta: „Végre itt a reális lehetőség, hogy a fosszilis energiahordozókról áttérhessünk a közösségi közlekedés területén is az elektromosságra. A gondolkodásmódban, amely a közösségi közlekedés területén az új technológiákat övezi, Magyarország elől jár. Ezen az úton kell végigmennünk.” A Volánbusz vezetője emellett a döntéshozók és a szabályozók kiemelkedő szerepét hangsúlyozta, valamint arról is beszélt, hogy a megfelelő finanszírozási struktúra még kidolgozásra vár a technológiai újdonságok elterjesztése kapcsán. 

Kruchina Vince a Volánbusz vezérigazgatója a Greentech szakkonferencián

A Volánbusz elkötelezett a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása mellett. Autóbusz-flottánk fiatalítása mellett fokozatosan annak zöldítésére is törekszünk új, alternatív meghajtású, lokálisan alacsony vagy zéró károsanyag-kibocsátású járművek beszerzésével. Zöld törekvéseinkről további információkat a zold.volanbusz.hu oldalon olvashatsz!