Navigáció átugrása

Klassz megállók – Balatonalmádi autóbusz-állomása

2023. június 21.

Balatonalmádi autóbusz-állomás

Mit mondanál, ha Balatonalmádi autóbusz-állomását egy szóval kellene jellemezned? Nem reprezentatív házifelmérésünk tanúsága szerint az „érdekes”, a „régi” és a „szocreál” szavak fordultak elő a leggyakrabban a válaszok között. Az eredmény, valljuk be, nem meglepő, de ebben az épületben sokkal több van. Engedjétek meg, hogy megmutassuk, szerintünk miért klassz megálló Balatonalmádi autóbusz-állomása!

Szocreál vagy brutalista?!

Az épület valóban a szocializmus terméke, de építészetének semmi köze a köznyelvben forgó „szocreál” stílusirányzathoz. Legyen elég annyi, hogy a magyar szocreál rövid időszaka 1953-ban lezárult, ez az autóbusz-állomás pedig 1976-ban épült.

Balatonalmádi autóbusz állomás Volvo autóbusszal

Nyíri Mária – akinek a nevéhez többek közt a makói, a győri és a dunaföldvári autóbusz-állomás is kötődik – tervei alapján valósult meg a ma sokakat megosztó épület. Stílusát tekintve késő modern vagy brutalista. Ez utóbbi stílus – bár sokan, tévesen, ezt hiszik – nem a nagy tömegű, monumentális épületekről kapta a nevét; a kifejezés a francia béton brut, vagyis nyers beton kifejezésből ered. Az épület abszolút magán viseli a brutalizmusra jellemző vonásokat, tehát díszítésektől mentes, betonból készült, megjelenése tömbszerű; ugyanakkor a kör alaprajzú, magasságukban is eltérő épületrészek különlegessé teszik. A ferde tetők a Balaton-felvidék és a Dunántúl domborzatát jelképezik.

Fortepan/UVATERV fotó az almádi autóbuszállomásról 1977-ből

Külön dicséri Nyíri Mária munkáját, hogy a környékbeli ősfák helyét is figyelembe vette, így azok ma is kellemes, hűs árnyékot biztosítanak az utasoknak. A fent látható 1977-es fotó (Fortepan/UVATERV) egy évvel az átadás után készült.

Balatonalmádi autóbusz-állomás fortepan utánza 2023

A 46 évvel később, 2023 júniusában készült fotón jól felismerhetőek az épület jellegzetes formái és a korábbi képen a villanyoszlop mellett látható fák is.

A belső tér

Ahogy említettük, a brutalizmusra egyáltalán nem volt jellemző a díszítettség, de az épület külső kialakításához hasonlóan a belső tér is kísérletezőbb, mint a stílus fő reprezentánsai. A kor szokásaitól eltérően a várótermet egy repülő madárcsapatot ábrázoló, műgyanta alapú mozaik díszíti. A szemközti nagy üvegablakon beáramló fény minden év- és napszakban más megvilágításba helyezi, szinte folyamatos mozgásban tartja Rác András festő- és mozaikművész képét.

Balatonalmádi autóbusz-állomás belső tér

A váróterem berendezése is kiállta az idő próbáját; a középen elhelyezkedő, ’70-es évekbeli, eredeti fa körpadról körülnézve valódi időutazásban lehet részünk.

Nézd meg, és mondd, hogy nem érdekes!

A korszakkal kapcsolatban sokakban óhatatlanul ellenszenv támad, amelynek számos hasonló építészeti emlék esett már áldozatul. Ha viszont egy kicsit mélyebbre ásunk az épület történetében, rögtön sokkal szerethetőbbnek gondoljuk. Személyesen ott állva, végignézve a külső csupasz íveken, majd figyelve a repülő madarakra vetődő napsugarakat, bátran mondhatjuk: Balatonalmádi autóbusz-állomása egy igazán klassz megálló!