Navigáció átugrása

Fenntarthatósági Témahét a Volánbusznál - Környezetvédelmi törekvéseink

2021. április 29.

A képen a Népliget autóbuszállomás épülete látható.

Már 2020-as környezetvédelmi programtervünkben is szerepelt a természetközeli területek növelése, azaz a munkavállalói parkolók, autóbusz-tároló területek fásítása is, amelyek során klímavédelmi szempontból hasznos, ellenálló fajok ültetésére került sor.

Védjük a már meglévő fákat, elektronikusan intézzük ügyeinket.

Papírmentes jegy-, és bérletvásárlásra is biztosítunk lehetőséget, ezzel is hozzájárulunk, hogy minél kevesebb fát vágjanak ki tevékenységünk miatt.

A képen egy telefonon megnyitott volánbusz applikáció látható, háttérben a népliget autóbuszállomás.

Nem tűnik hatalmas dolognak, hogy irodai munkánk és HR ügyeink bonyolítása során is az elektronikus ügyintézést preferáljuk, de egy akkora vállalatnál, mint a miénk (18.600 főt foglalkoztatunk) tetemes papírmennyiséget spórolhatunk meg.

Fásítsunk, virágosítsunk amennyit csak lehet!

A fásítás fontos, mert egyetlen fa egy tonna szén-dioxidot nyel el élete során, egy óra leforgása alatt 1,75 kg oxigént termel, levélfelülete pedig évente mintegy 1 tonna port köt meg. Egy meleg nyári napon egy fa nemcsak árnyékot ad, hanem elpárologtat 400 liter vizet is, ami csökkenti a környező levegő hőmérsékletét – vagyis a növény úgy működik, mint egy légkondi. A forgalmas utak mentén a többszintű növényzetnek ráadásul zajcsökkentő hatása is van, a gyökérzet pedig csillapítja a forgalom okozta rázkódásokat és rezgéseket, így csökkenti az épületek állagromlását is.

Zöld megoldásokban gondolkodunk.

Ingatlanberuházásaink és felújításaink során nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a „zöld megoldások” alkalmazására, a környezetbarát tervezési szempontok érvényesítésére. Számos autóbusz-állomásunkon és telephelyünkön már jelenleg is napelemből származó, megújuló energia biztosítja az ingatlanok áramszükségletének egy részét, illetve a csapadékvizet is felhasználjuk mosóinkban.

A képen egy autóbuszállomás látható.

A környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése alatt a ma már általánosan elfogadott energetikai korszerűsítésen túl állomásaink környezetének komplex zöldfelületi fejlesztését is értjük. Ilyen például a parkosítás, a faültetés, a korszerű tájépítészeti és árnyékolási megoldások alkalmazása, a növényzet hatékonyabbá tétele, valamint zöldfalak, kerítések és tetők építése is. 

A képen egy autóbusz-állomás látható.

Helyi szinten is fontosnak tartjuk a zöldterületek fejlesztésének népszerűsítését, ezért tavaly év végén pályázatot hirdettünk autóbusz-állomásaink virágosítására, megszépítésére. Azokat a Volánbusz állomásokat kerestük, ahol a virágtartók dolgozóink kezei által megtelnek élettel. Meg szerettük volna találni, hogy melyik autóbusz-állomásaink büszkélkedhetnek a legápoltabb, leggondozottabb környezettel függetlenül az épületek állapotától, és helyi szinten jutalmazni is szerettük volna gondosságukat.

A képen egy autóbuszállomáson lévő díszköves tujás dekoráció látható.

Harmincnál is több pályázati anyag érkezett be, amelynek keretein belül az elvadult növényzet megzabolázásától a gyeppótláson át a parkosításig számos projekt megvalósítása várható állomásainkon országszerte. Nagyon büszkék vagyunk kollégáinkra (a fenti képen Berettyóújfalu autóbusz-állomása szépül), hogy ilyen sokan a szívükön viselik munkahelyük tisztaságát, és szívesen csinosítják környezetüket. A leglátványosabb átalakulásokat természetesen be fogjuk majd mutatni közösségi oldalainkon a nyár folyamán.