Navigáció átugrása

Fenntarthatósági Témahét a Volánbusznál - Környezetvédelmi törekvéseink

2021. április 29.

Népliget autóbusz-állomás zöld növényekkel

Már 2020-as környezetvédelmi programtervünkben is szerepelt a természetközeli területek növelése, azaz a munkavállalói parkolók, autóbusz-tároló területek fásítása is, amelyek során klímavédelmi szempontból hasznos, ellenálló fajok ültetésére került sor.

Védjük a már meglévő fákat, elektronikusan intézzük ügyeinket.

Papírmentes jegy-, és bérletvásárlásra is biztosítunk lehetőséget, ezzel is hozzájárulunk, hogy minél kevesebb fát vágjanak ki tevékenységünk miatt.

Mobiljegy alkalmazásunkkal papírmentesen válthatsz jegyet, bérletet

Nem tűnik hatalmas dolognak, hogy irodai munkánk és HR ügyeink bonyolítása során is az elektronikus ügyintézést preferáljuk, de egy akkora vállalatnál, mint a miénk (18.600 főt foglalkoztatunk) tetemes papírmennyiséget spórolhatunk meg.

Fásítsunk, virágosítsunk amennyit csak lehet!

A fásítás fontos, mert egyetlen fa egy tonna szén-dioxidot nyel el élete során, egy óra leforgása alatt 1,75 kg oxigént termel, levélfelülete pedig évente mintegy 1 tonna port köt meg. Egy meleg nyári napon egy fa nemcsak árnyékot ad, hanem elpárologtat 400 liter vizet is, ami csökkenti a környező levegő hőmérsékletét – vagyis a növény úgy működik, mint egy légkondi. A forgalmas utak mentén a többszintű növényzetnek ráadásul zajcsökkentő hatása is van, a gyökérzet pedig csillapítja a forgalom okozta rázkódásokat és rezgéseket, így csökkenti az épületek állagromlását is.

Zöld megoldásokban gondolkodunk.

Ingatlanberuházásaink és felújításaink során nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a „zöld megoldások” alkalmazására, a környezetbarát tervezési szempontok érvényesítésére. Számos autóbusz-állomásunkon és telephelyünkön már jelenleg is napelemből származó, megújuló energia biztosítja az ingatlanok áramszükségletének egy részét, illetve a csapadékvizet is felhasználjuk mosóinkban.

Napelemes utastájékoztatók Szécsény autóbusz állomáson

A környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezése alatt a ma már általánosan elfogadott energetikai korszerűsítésen túl állomásaink környezetének komplex zöldfelületi fejlesztését is értjük. Ilyen például a parkosítás, a faültetés, a korszerű tájépítészeti és árnyékolási megoldások alkalmazása, a növényzet hatékonyabbá tétele, valamint zöldfalak, kerítések és tetők építése is. 

Esztergom autóbusz állomás zöldfelületei

Helyi szinten is fontosnak tartjuk a zöldterületek fejlesztésének népszerűsítését, ezért tavaly év végén pályázatot hirdettünk autóbusz-állomásaink virágosítására, megszépítésére. Azokat a Volánbusz állomásokat kerestük, ahol a virágtartók dolgozóink kezei által megtelnek élettel. Meg szerettük volna találni, hogy melyik autóbusz-állomásaink büszkélkedhetnek a legápoltabb, leggondozottabb környezettel függetlenül az épületek állapotától, és helyi szinten jutalmazni is szerettük volna gondosságukat.

Berettyóújfalu autóbusz-állomás megszépül

Harmincnál is több pályázati anyag érkezett be, amelynek keretein belül az elvadult növényzet megzabolázásától a gyeppótláson át a parkosításig számos projekt megvalósítása várható állomásainkon országszerte. Nagyon büszkék vagyunk kollégáinkra (a fenti képen Berettyóújfalu autóbusz-állomása szépül), hogy ilyen sokan a szívükön viselik munkahelyük tisztaságát, és szívesen csinosítják környezetüket. A leglátványosabb átalakulásokat természetesen be fogjuk majd mutatni közösségi oldalainkon a nyár folyamán.