Navigáció átugrása

Balaton, északi part - ajánljuk magunkat!

2021. augusztus 3.

A képen egy autóbusz látható a Balatonnál.

Még javában tart a vakáció, ha pedig nyár, akkor Balaton! Balaton24/72 Duo jegyeinkkel korábban végigjártuk a déli partot, most pedig lássuk, mennyi mindent tartogat az északi oldal!

Egy kis ismétlés

A Balaton Duo olyan jegytípus, amely elnevezésének megfelelően egy, vagy három napon keresztül korlátlan utazásra jogosít a Balaton menti vasútvonalon, illetve a térség összesen 123 helységében, a települések közt közlekedő autóbusz-járatokon is.

A képen egy Tihany vízparti autóbuszmegálló látható.

Mindössze egyetlen jegy megvásárlásával eljuthatsz minden érdekes nevezetességhez. Egy jeggyel elviszünk a legszebb strandokra, a legjobb fesztiválokra és éttermekhez, a legizgalmasabb kirándulóhelyekre.

Ha Balaton, akkor strandolás

Bár az északi parton gyorsabban mélyül a víz, így is találunk „gyermekkompatibilis” strandokat. A teljesség igénye nélkül: Alsóörsön, Csopakon, Badacsonyban és Gyenesdiáson is jól kiépült, szárazföldi és vízi játékokkal felszerelt fürdőhely várja a családokat. Szabadstrandokban sincs hiány, Balatonvilágoson, Balatonakarattyán, Balatonkenesén, Örvényesen, Tihanyban és Keszthelyen is van lehetőség ingyenes felfrissülésre.

Kilátókban, kirándulóhelyekben erős a mezőny

Ha az alsóörsi vasútállomáson szállunk le, a Somlyó-hegyi, a Csere-hegyi és a Csákány-hegyi kilátót is útba ejthetjük. Tihanyban az apátságtól, illetve az Őrtorony-kilátóból is csodás panorámában gyönyörködhetünk, de a balatongyöröki Szépkilátó is megér egy kirándulást. Bármely részén is járjunk, az északi part csodálatos panorámájával nehéz felvenni a versenyt.

A képen egy Keszthelyi Balatonra néző látkép látható.

Épített emlékek közül is válogathatunk szép számmal. A legkedveltebbek a szigligeti vár, a keszthelyi Festetics-kastély, az ösküi kerektemplom, a cseszneki vár, de Csobánc vagy Rezi várát is említhetnénk. Ez utóbbinál túránkat egy tízállomásos tanösvénnyel is kiegészíthetjük, a sziklaormon magasodó Árpád-kori vár melletti erdős részen pedig megkereshetjük a Szent Ilona-forrást is.

Gasztronómia

A badacsonyi szőlőhegy ölelésében a remek borok kóstolása mellett kiváló gasztronómiai élményekben is részünk lehet, csupán nyitott szemmel és orral kell járnunk.

A képen egy fürt szőlő látható.

A remek ételek és italok mellett a szép kilátást is élvezhetjük, de érdemes utazás előtt informálódni kicsit. Nyáron és ősszel számos kisebb-nagyobb gasztronómiai fesztivál van a környéken, ha erre járunk, érdemes részt venni valamelyiken.

Állatos programok kicsiknek és nagyoknak

Salföldön megismerkedhetünk a magyar háziállatfajtákkal, ráadásul állatsimogató, fotókiállítás, fűszer- és gyógynövénykert, lovaglási lehetőség és lovaskocsikázás is várja a látogatókat.

A képen a Koloska-völgyi vadaspark látható.

Ha szeretnénk kicsit kiszakadni a Balaton-parti forgatagból, kitűnő választás lehet a Balatonfüredhez tartozó Koloska-völgy mélyén megbújó vadaspark is, amely egész évben belépődíj nélkül látogatható.

Programajánló a közlekedés szerelmeseinek

Augusztus 7–8-án a Balaton északi partján számos vasút- és autóbuszvonalon retró közlekedési eszközök állnak forgalomba, így közelről is megismerkedhetünk a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek jellegzetes járműveivel.

A képen egy Ikarus Z66 típusú autóbusz látható a balaton mentén közlekedve.

A részletes programról, a hétvégén részt vevő közlekedési társaságokról és eszközökről további információk az alábbi linken olvashatók: Retró hétvége a Balatonnál

Ugye kedvet kaptál? Vegyél jegyet!

Tipp: töltsd le a MÁV appot, és vásárold meg elektronikusan Balaton Duo jegyed! Ha a hagyományos módot jobban kedveled, a különböző jegytípusok a MÁV-START pénztáraiban is elérhetők. További információkért kattints ide!