Navigáció átugrása

Hatvani buszünnep

2022. május 10.

Volánbusz veteránjai

Igazi különlegességgel kedveskedtünk hatvani telephelyünkön az autóbuszbarátoknak április utolsó szombatján. Felsorakozott nosztalgiaflottánk, kiállítottuk Értékmentési programunk legkülönlegesebb, legpatinásabb járműveit, továbbá volános érdekességekből rendezett tárlattal, könyvbemutatóval és író-olvasó találkozóval is készültünk. De az esemény sztárja vitathatatlanul az ott bemutatkozó, frissen felújított Ikarus 556-os emeletes autóbuszunk volt.

Ugorjunk vissza két évet az időben! 

Társaságunk Magyarország legnagyobb közúti közlekedési vállalata, amely közel egy évszázados múltra tekint vissza. Történelmünk egybeforr a magyar ipartörténettel, így feladatunknak érezzük, hogy tárgyi emlékeinket megőrizzük az utókornak. A Volánbusz 2020-ban indította el Értékmentési programját, amelynek célja elődvállalataink különleges járműveinek, tárgyi emlékeinek megőrzése, adott esetben felújítása, és persze bemutatása az érdeklődők számára.

MÁVAUT retró kék egyenruha

Az Értékmentési program keretében az iratoktól kezdve a fotókon és az autóbusz-közlekedéshez kapcsolódó relikviákon át a régi járművekig minél több értékünket igyekszünk szakszerűen és tematikusan összegyűjteni.

Retró Nap Hatvanban

2022. április 30-án hajnalban 60-nál is több lelkes kollégánk jelent meg és vette fel a munkát hatvani telephelyünkön, hogy önkéntes segítőként egy kicsit a részese lehessen ennek a jeles eseménynek. Jó hangulatban valamennyien azon dolgoztunk, hogy minden a legnagyobb rendben bonyolódjon, és zavartalanul ünnepelhessük történelmünk, történetünk e fontos állomását.

Reggel a sajtó képviselőit társaságunk elnök-vezérigazgatója, Pafféri Zoltán és Kameniczky Ákos, a Volánbusz forgalmi és kereskedelmi főigazgatója köszöntötte, majd lelepleztük a várva várt Bikaruszt. Az 556-os teljes pompájában gördült ki a csillogó napfényre, mindannyiunk legnagyobb örömére:

Ikarus 556 felújítás sajtótájékoztató

A sajtótájékoztatót követően megnyitottuk telephelyünk kapuját az előzetesen regisztrált látogatók előtt. Szerencsére nagy volt az érdeklődés, sokan voltatok kíváncsiak járműveinkre. Megtekinthető volt többek közt a legrégebbi, 1954-ben gyártott Ikarus 30-as, amely a világszerte ismert állami autóbuszgyár első, Ikarus név alatt készített típusa volt, de helyet kapott Hatvanban az 1969-ben gyártott 55.52-es is – ez a jellegzetes jármű a német piacon, a volt NDK-ban örvendett nagy népszerűségnek. A napjainkban FAROS-1 rendszámmal közlekedő, 1967-es évjáratú Ikarus 55.21 Luxot aligha kell bemutatni, állandó résztvevője eseményeinknek, nosztalgiautazásainknak.

De térjünk rá a Retró Nap igazi szenzációjára, a MÁVAUT Ikarus 556-ra! Az 1968-ban magyar mérnökök tervei alapján készített emeletes buszt – alapos és aprólékos munkával járó felújítás után – most mutattuk be a nagyközönségnek.

55-ös és 556-os Ikarust napfényben Hatvanban

Az eseményre Zalaegerszegről érkezett „saját lábán”. Kollégáink remek munkát végeztek, a közel két évig tartó megfeszített restaurálás eredménye igazán szemet gyönyörködtető. Nézzétek meg videónkat a felújításról:

Tudtátok, hogy nem az 556-os az egyetlen? A rendszerváltás után is készült magyar emeletes autóbusz. Az Ikarus E99.07-esből 1995 és 2003 között mindössze 17 darabot gyártottak, ebből is kiállítottunk egyet, stílusosan a Bikarus mellett:

Magyar emeletes autóbuszok

Kollégáink áldozatos munkájának hála, ma már egyre több restaurált, veteránkorú autóbusszal és egyéb emlékkel rendelkezik társaságunk. 

Tegyünk együtt közös értékeink megmentéséért!

Az értékmentésben kiemelt partnerként kezeljük munkavállalóinkat és az autóbuszok rajongóit, ezért ezúton is kérjük, ha tudjátok, segítsétek gyűjtési munkánkat. Ha érdekes történetekkel, fotókkal vagy tárgyi emlékekkel rendelkeztek, és azokat szeretnétek másokkal is megosztani, várjuk jelentkezéseteket az ertekmentes@volanbusz.hu e-mail-címen!

Könyvbemutató a Volánbusz Retró Napján

Köszönjük, hogy ilyen szép számmal tartottatok velünk ezen a számunkra jeles napon! Ha lemaradtatok, ne csüggedjetek, történetünk egy jelentős szeletét hazavihetitek magatokkal, ha megvásároljátok képes albumunkat.