Navigáció átugrása

Zöld úton járunk – Számoljunk le a szeméttel!

2022. augusztus 23.

hulladékgyűjtő a Népliget autóbusz-állomáson

Ahhoz, hogy 2050-ig elérjük a klímasemlegességet, jelenlegi életvitelünkön alapjaiban kell változtatnunk. Változásra van szükség otthonainkban, szűkebben és tágabban értelmezett közösségeinkben, a vállalati kultúrában, nemzeti- és nemzetközi szinten egyaránt. A legégetőbb kérdések közül beszéltünk már a CO2-kibocsátás csökkentéséről, most nézzük vállalásainkat szemét-ügyben!

Hogyan állunk?

Minden telephelyünkön, állomásunkon és irodánkban, sőt, autóbuszainkon is keletkezik hulladék. 2021-ben 6 897 619 kg szemetünk gyűlt össze, köztük kommunális hulladék, papír, bevonatok, nyomdafesték termikus gyártásból, fémek felületkezeléséből és alakításából származó hulladékok, olaj, csomagolási hulladékok, ipari szennyvíz és így tovább.

szelektív hulladékgyűjtő a Népligetben

A felsoroltak egy része sajnos különleges odafigyelést igénylő veszélyes hulladék, toxikus, tűzveszélyes, környezetre ártalmas anyag, kezelésükről korábban itt írtunk részletesebben.

A járművek korszerűsödése, illetve a már környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő beszerzéseknek köszönhetően szerencsére szemetünk mennyisége évről-évre csökken, 2020-hoz képest tavaly például 302 tonnával kevesebb veszélyes hulladékunk keletkezett.

Lineáris helyett körforgásos modellre kell törekedni

Célkitűzéseink közt kiemelt helyen szerepel a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése, illetve a fenntartható és körforgásos gazdaság megvalósítása is. De mit is értünk ezalatt? Ha nagyon sarkosan szeretnénk fogalmazni azt, hogy a lehető legtöbb hulladékot felhasználjuk újra. Így egyrészről sokkal kevesebb nyersanyagot használunk fel működésünk során, illetve a környezetet terhelő szemét mennyisége is csökken. 

Forrás: hosz.hu

Vannak a fentire jó gyakorlataink. Törekszünk például arra, hogy az autóbusz-mosóinkban használt vizet használat után összegyűjtsük, megtisztítsuk és újra felhasználjuk.

Ezen felül az elhasznált gumiabroncsaink javításáról, újra-felhasználásáról saját győri üzemünk gondoskodik, amelyről korábban itt részletesen beszámoltunk.

Gondoljuk újra!

Tegyünk mindannyian azért, hogy bolygónk az utókor számára is élhető legyen! Gondoljuk újra életmódunkat, és változtassuk meg fogyasztási szokásainkat. Íme öt tipp, hogy hatékonyan csökkentsük hulladékfelhasználásunkat:

  • Lehetőség szerint ne használjunk eldobható nejlon és műanyag eszközöket!
  • Javíttassuk meg azt, ami elromlik, ahelyett, hogy kidobnánk!
  • Ha valami még használható, de már nincsen rá szükségünk, adjuk el, vagy ajándékozzuk rászorulóknak!
  • Digitalizáljuk napi- és irodai folyamatainkat, használjunk kevesebb papírt!
  • Számoljunk le az impulzusvásárlással! Gondoljuk át, mi az, amire valóban szükségünk van, és legyen szó élelmiszerről, ruházatról vagy tulajdonképpen bármiről, csak azt vásároljuk meg!