Navigáció átugrása

Zöld úton járunk – Az a fránya CO2-kibocsátás!

2022. június 7.

Volánbusz napfényes erdei úton

A globális felmelegedés megállítására, bolygónk megmentésére csak gyors és hatékony intézkedésekkel, nemzetközi összefogással van esélyünk. Komoly vállalás, hogy 2050-ig elérjük a klímasemlegességet, ehhez azonban mindannyiunknak erőfeszítéseket kell tennie. Nekünk, mint Európa egyik legnagyobb járműparkjával rendelkező autóbuszos szolgáltatójának különösen nagy a felelősségünk, tekintettel arra, hogy a közlekedési szektor károsanyag-kibocsátását jelentős mértékben csökkenteni kell, ahhoz, hogy célba érjünk.

A szén-dioxid kibocsátás csökkentése elengedhetetlen. Mit tehetünk?

A MÁV–Volán-csoport tagjaként elkötelezettek vagyunk bolygónk megmentése mellett, ennek megfelelően 2021-ben kidolgoztuk fenntarthatósági célkitűzéseinket, amelyek közt kiemelt figyelmet kell fordítanunk a CO2-kibocsátás csökkentésére. Járműparkunk korszerűsítéséről, az alternatív meghajtású, lokálisan zéró károsanyag-kibocsátású járművek és modern technológiák elterjesztésének fontosságáról több ízben is beszámoltunk az elmúlt hónapokban, de ez csupán egy szegmense azoknak az intézkedéseknek, amelyek segítségünkre lehetnek a klímavészhelyzet megoldásában.

Kék ecitaro a Népligetnél

Vegyünk szemügyre más területeket is, amelyek hozzájárulhatnak a CO2-kibocsátás csökkentéséhez, ezzel Földünk megmentéséhez. Mivel a legtöbb levegőbe kerülő károsanyag az egyéni autózásnak róható fel, egyik legfontosabb feladatunk – járműveink korszerűsítése mellett – az, hogy vonzó alternatívát teremtsünk az autózás helyett.

neolpan tourliner belső kép

Kényelmes, modern autóbuszokkal, színvonalas szolgáltatásokkal, a vasúti-, és autóbuszos menetrendek összehangolásával, a tarifaközösség megvalósításával (egy szóval szolgáltatásfejlesztéssel) tudjuk vonzóbbá tenni a közösségi közlekedést azok számára, akik még inkább az autójuk kulcsa felé nyúlnak reggelente.
Volánbusszal az ország 3155 településéből 3147 elérhető, a szervezetünk hatalmas: a feladat nem kis kihívás, de járműflottánk mellett folyamatosan fejlesztjük kiszolgáló infrastruktúránkat, telephelyeinket és autóbusz-állomásainkat is.

Kerékpárszállítás a Volánbusznál

Országszerte 97 autóbusz-állomáson létesítettünk kerékpártárolókat, amelyek több mint 3100 db bicikli biztonságos tárolására alkalmasak. Bővítjük kerékpárszállítás-szolgáltatásainkat is, amelyről hamarosan többet is megtudhattok! Intézkedéseinkkel arra szeretnénk ösztönzi mindenkit, hogy autó helyett válasszák a környezetbarát közösségi közlekedési formákat.

Szakmai együttműködések, partnerség

Fontos a jó gyakorlatok kidolgozása és adaptálása, amelynek alapja a jó szakmai kapcsolatok kialakítása. A Volánbusz aktív tagja például a BCSDH-nak (Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért) is, amely az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (Business Council for Sustainable Development in Hungary) hazai szervezete. Szakértői munkacsoportok felállításával, vállalatvezetői kerekasztal-beszélgetésekkel és vállalatok közötti információáramlással, tapasztalatokkal segítjük egymást a 2050-es klímacélok elérése érdekében.

BCSDH vezetői kerekasztalbeszélgetés nyitó diája

Az 1992-ben alapított, svájci központú Világtanács ma már több száz nagyvállalatot fog össze világszerte, és már több mint 70 országban van jelen nemzeti partnerszervezetein keresztül. A magyarországi szervezet 2007-ben alakult, jelenleg 111 tagvállalatot foglal magában.

Kiemelt hangsúlyt fektetünk az edukációra is

A jövő nemzedékeinek szemléletformálása kulcsfontosságú, ezért országszerte részt veszünk szakmai rendezvényeken, fórumokon, kiállításokon, konferenciákon és egyéb eseményeken is, hogy minél szélesebb körben elterjeszthessük a fenntarthatóság zöld üzenetét.

GreenTech kiálítás Zalaegerszegen 2022

A Fenntarthatósági Témahét után részt vettünk május 26-27 közt például a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán rendezett GreenTech szakkiállításon és konferencián is, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-vel közös standon vártuk az érdeklődőket. Bemutattuk a komáromi e-buszt (BYD), illetve számos érdekességet lehetett megtudni az alternatív meghajtású járművek üzemeltetéséről szakértő kollégáinktól. Kvízek és egyéb interaktív játékok segítségével teszteltük fiatal látogatóink tudását, illetve segítségünkkel bővíthették a fenntartható közlekedéssel kapcsolatos ismereteiket is.

Volánbusz BYD-busza a ZalaZONE-on

Célunk tehát a klímasemlegesség, amelynek eléréséhez kidolgoztuk fenntarthatósági terveinket. A zöldstratégiai célok közül most a kiemelt jelentőségű CO2-kibocsátás-csökkentéssel foglalkoztunk, de hamarosan egy másik bejegyzésben bemutatjuk a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítására tett törekvéseinket is. Ha érdekel a téma, addig is tudj meg többet a http://zold.volanbusz.hu illetve a http://zoldkozossegikozlekedes.hu oldalainkon!