Navigáció átugrása

Vigyázzunk egymásra! Mindenkit hazavárnak.

2022. szeptember 13.

Utasok szállnak fel Volánbuszra a megállóban

Elszaladt a nyár, már lassan két hete elkezdődött az iskola. Lassan mind visszazökkenünk a dolgos hétköznapokba, amelynek szerves része a közlekedés is. Figyeljünk egymásra, mert mindenkit hazavárnak!

Elkalandozó figyelem

A szabadságról visszatérve, a vakációt követő hetekben elsősorban a gyermekek figyelme még jobban elterelődik, óvatlanabbak – ezért nagyobb veszélynek vannak kitéve közlekedés közben. Figyeljünk rájuk fokozottan a járműveken, megállókban, illetve az intézmények és gyalogátkelők környékén is!

Kevés türelem

Rohanó hétköznapjainkra sajnos egyre jellemzőbb a türelmetlenség és az ingerültség, amely nagyban elősegítheti a balesetek előfordulását. A járművekre történő fel-, és leszálláskor is figyeljünk utastársainkra. A fegyelmezettség, sorunk kivárása nagyban hozzájárulhat a biztonságos utazáshoz, a tolakodás viszont balesethez vezethet.

Mindig vegyük figyelembe azt, hogy egy autóbusz biztonságos megállásához jóval nagyobb fékút szükséges, illetve a holtterek miatt nem mindenhol vagyunk láthatóak az autóbusz-vezető számára. Ne kényszerítsük fékezésre vagy hirtelen manőverezésre a járműveket, mert az utasok megsérülhetnek! Elárulunk egy titkot: a busz egyébként is erősebb, nem érdemes belekötni. Előzékeny és türelmes magatartással nagyobb eséllyel érünk haza mind biztonságban.

Mindig van nagyobb hal

Idén sajnos a szokásosnál is több baleset történt az átkelőknél, igen jelentős részük volt tragikus kimenetelű. Vasúti kereszteződéseknél legyünk fokozottan figyelemmel egymásra és a vasúti szerelvényekre is!

volánbusz vasúti átkelőben

Úgy közelítsük meg az átkelőt, hogy veszély esetén biztonsággal meg tudjunk állni előtte. Tartsunk megfelelő követési távolságot, ha az előttünk álló jármű fékezne, és azt se feledjük, hogy a fehér jelzés nem szabad jelzés, csupán azt mutatja, hogy a berendezés működik! Minden alakalommal nézzünk körül, és bizonyosodjunk meg róla, hogy az átkelés biztonságos.

Korábbi, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos tanácsainkat, balesetmegelőző intézkedéseinket ide, ide és ide kattintva olvashatjátok el. Ne feledjétek: vigyázzunk egymásra! Mindenkit hazavárnak.