Navigáció átugrása

Ezer és egy élmény – Festői ősz a Dunakanyarban

2022. szeptember 20.

Volánbusz a Megyeri-híd alatt

Menthetetlenül megérkezett az ősz, de ez nem jelenti azt, hogy a kalandoknak vége! Utazni az egyik legjobb dolog a világon, és csak mert kell egy pulóver (na jó, esetleg egy esőkabát is), miért mondanánk le róla? Autóbusz-járatainkkal ráadásul fenntarthatóan és költséghatékonyan juthattok el szinte minden hazai desztinációhoz. Őszi kirándulás-ajánlónk következik!

Váci zenepavilon őszi színekben

A Dunakanyar minden évszakban gyönyörű, de a legizgalmasabb arcát ősszel mutatja. A szokatlanul száraz nyári időjárás miatt idén ráadásul korán öltözött sárgába, rézvörösbe a táj, de ha valakinek önmagában nem elég csupán a természet szépsége, megszámlálhatatlan programlehetőség közül választhat a folyó mindkét partján. A 300-as autóbuszvonal önmagában talán ugyan kevésbé festői, mint a már korábban bemutatott 880-as, de a Duna bal partja is számtalan lehetőséggel várja a kirándulókat.

Röviden a 300-as vonalról

A hozzávetőlegesen 55 perc menetidejű 300-as járatunk a 2-es főúton halad párhuzamosan a Budapest-Szob vasútvonallal, de azt sehol nem keresztezi. Vácot köti össze Budapesttel, érintve Dunakeszi, Göd és Sződliget településeket is. Hétköznapokon, csúcsidőben nagyon népszerű a 300-as, fél óránként közlekedik mindkét irányba, hétvégéken óránkénti indulással számolhatunk.

Dunakeszi, a Dunakanyar kapuja

Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően a terület történelme igen régre nyúlik vissza, már az őskorban is lakott volt. Előzetesen egyeztetett időpontban, csoportosan megtekinthetők a késő-római-kori kikötőerőd maradványai és a hozzá kapcsolódó kiállítás is, ahonnan csak pár lépés a szépen kiépített Dunapart. Éttermek, játszóterek, kacsaetető-automata és szabadstrand is rendelkezésre áll, hogy kellemesen eltöltsünk egy napot. Ősszel ugyan a fürdőzést már nem ajánljuk, de a hosszan elterülő széles partszakasz kiváló sétaterep.

Dunakeszi Dunapart ősszel

Haza indulva érdemes útba ejteni az alagi templomromot. Kiváló fotóhelyszín is, de a középkori katolikus plébániatemplom érdekessége az, hogy az ásatások során feltárt romok igazából két templom maradványait is rejtik.

 Göd, a közkedvelt nyaralóhely

Göd története is az őskorig nyúlik vissza, számos ezt bizonyító lelet került elő a település területéről. Az ókori rómaiak is megvetették itt a lábukat, amelynek eredményeként ma egy avar-kori földvár maradványait csodálhatjuk meg. A látogatók többsége azonban leginkább a Duna közelsége és a helyi termálfürdő miatt veszi célba a települést, amely ősszel különösen vonzóvá teszi. Mindig is kedvelt nyaralóhely volt, ezért sok régi villa és kúria-épületet találunk a hangulatos, ápolt utcákon. A város egyik legrégibb épülete a Kincsem istálló, amely 1875-1880-közt Kincsemnek, minden idők egyik legeredményesebb versenylovának is otthont adott.

Sződliget, egy titkos ékszerdoboz

A Dunakanyar ősi településeivel ellentétben Sződliget meglehetően új, 1950-ben lett önálló. Korábban Sződ falu része volt, amelynek már a honfoglalásig nyúlik vissza a története. Nemzetközi jachtkikötővel büszkélkedhet a település, emellett egy igazán varázslatos hangulatú, erdővel övezett, csak meghatározott napokon látogatható horgászóval és kiváló lovardákkal is.

Vác, a gyönyörű barokk kisváros

A természeti szépségek mellett kulturális lehetőségekben is bővelkedik a vidék: Jól egyensúlyozza a folyó másik oldalán található Szentendre szerepét Vác, amely amellett, hogy igazi cukrászda-nagyhatalom, bővelkedik történelmi emlékekben, látnivalókban is.

Vác székesegyháza ősszel

Vác két legfőbb nevezetessége minden bizonnyal székesegyháza és bizarr kriptaleletei, de ezek felkeresése után érdemes elidőzni a város hangulatos barokk főterén vagy a méltán népszerű Duna-parti sétányán is. A vállalkozó kedvűek pedig (csak saját felelősségre) kalandozhatnak a város déli végén található, mára sajnos eléggé leromlott állapotú, helyenként hiányos, de továbbra is érdekes váci ártéri tanösvényen.

Váci korzó

A korábban felsorolt települések mindegyikében találni kiváló éttermeket és büféket, amelyek betekintést nyújtanak a környékre jellemző konyhába. A pisztráng, az erdei gombák és vadak egyaránt jellemző alapanyagai a Dunakanyar gasztronómiájának. Bátorítunk tehát mindenkit, hogy a borongós idő ellenére is őrizze meg kalandvágyát, és fedezze fel országunk szépségeit!

Ha kedvet kaptál, járataink menetrendjéről és a jegyvásárlás lehetőségeiről honlapunkon találsz további információkat!