Navigáció átugrása

Zöld úton járunk – Fokozatosan állnak forgalomba MAN Lion’s City 12 G autóbuszaink

2023. február 8.

CNG buszok Szeged főterén

Új évet írunk ugyan, de a céljaink továbbra is változatlanok: elkötelezettek vagyunk a fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása mellett. Óriási lépést tettünk előre a zöld úton, ugyanis tavalyi beszerzésű, CNG-meghajtású autóbuszaink megérkeztek és fokozatosan forgalomba is állítjuk őket.

CNG-gyorstalpaló

A CNG a Compressed Natural Gas kifejezésből alkotott, nemzetközileg használt mozaikszó, sűrített földgázt jelent. A CNG nagy nyomás alatt tárolt szénhidrogéngázok elegye, melyet vezetékhálózaton keresztül juttatnak el a háztartási és ipari fogyasztókhoz, illetve az autógáztöltő állomásokra. E kutakon a gázt nagy teljesítményű kompresszorokkal sűrítik körülbelül 250 bar nyomásra, majd így tankolják a járművek hengeres vagy gömbölyű tankjába.

Miért környezetbarát ez a technológia?

A sűrített földgázzal hajtott járművek károsanyag-kibocsátása töredéke a dízelüzeműekének, de fontos szempont a zajterhelés is: egy CNG-motor üzemi zajszintje jóval, akár 5 dB-lel is alacsonyabb, mint egy hasonló dízelmotoré, így használatával nyugodtabbá válik az érintett települések lakóinak élete.

A konkrét típusról pár szóban

A légkondicionált MAN Lion’s City 12 G buszok 106 utas szállítására alkalmasak, az ülőhelyek száma 27. A járművek akadálymentesek; a felszállást segítő rámpával is fel vannak szerelve, így kerekesszékkel és babakocsival is könnyen igénybe vehetők. Utasaink kényelmét wifi-előkészítés és USB-csatlakozók is szolgálják, a fedélzeten utastájékoztató berendezés és kamerarendszer is üzemel.

CNG töltés

A CNG-buszok vezetéstechnológiai szempontból nem igényelnek speciális ismereteket, kezelésük megegyezik dízelüzemű társaikéval. A tankolás menete is hasonló, a műveletet az autóbusz-vezetők végzik, nem igényel külön segítő személyzetet.

Zöld mérföldkő

Múlt héten, Szegeden a Széchenyi téren nagyszabású sajtótájékoztatón mutattuk be a típust az érdeklődőknek, február 6-a, hétfőtől pedig az első két gázbusz fel is vette a szolgálatot a város helyi közlekedésében.

Volánbuszok Szegeden

Fokozatosan állnak majd forgalomba az új autóbuszok, Szegeden összesen 10, a fővárosi agglomerációban 75, Szolnokon 40, Zalaegerszegen pedig 39 darab ilyen (elővárosi kivitelű) busz segíti majd a zöldebb helyi közlekedést.

Budapest agglomeráció Volánbusz CNG

Igazi mérföldkő fenntarthatósági törekvéseinkben, hogy a forgalomban már bizonyító, Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos buszok után az új CNG-járművek szolgálatba állásával a budapesti agglomerációban már minden buszunk új beszerzésű, a szóló kivitelűek ráadásul mind alternatív hajtásrendszerűek lesznek.