Navigáció átugrása

2023-ban is: Fenntarthatósági Témahét a Volánbusznál

2023. május 3.

Torzsok Mark Fenntarthatosagi eloadast tart

Fontos, hogy minél több fórumon beszéljünk a közösségi közlekedés kiemelkedő szerepéről. Hogy minél szélesebb körben terjesszük annak zöld üzenetét, örömmel csatlakozunk a jó kezdeményezésekhez. A Volánbusz elkötelezett a fenntarthatóság megteremtése mellett, ezért évről évre részt vesz a Fenntarthatósági Témahét programsorozatán is, és ez idén sem volt másképp.

Mikor? Hol? Mi?

2023-ban a Belügyminisztérium április 24. és 28. között hirdetett meg a Fenntarthatósági Témahetet a köznevelésben. Az idei évben a biodiverzitás, a fenntartható értékek, az energia, a tudatos fogyasztás és hulladék kérdése került a rendezvény középpontjába.

Miért fontos a Témahét?

Globális felmelegedés, vízhiány, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás – többek között ezek a veszélyek fenyegetik Földünket. Nincsen vesztegetni való időnk, azonnal változtatnunk kell életmódunkon. A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, ezért fontos, hogy már iskoláskorban megismerjék a téma jelentőségét és tudatában legyenek annak, hogy kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Újra Közösen, zölden!

Április 27-én, csütörtökön, 10 és 15 óra között Szolnok vasútállomásán a korábbiakból már ismert, Közösen, zölden elnevezésű országjáró edukációs kampány keretében várta a Volánbusz, a MÁV és a MÁV-START az érdeklődőket.

Kozosen zolden kitelepules Szolnok vasutallomasan

Egy új beszerzésű, már a forgalomban is közlekedő, MAN Lion’s City 12 G-típusú, CNG-meghajtású autóbusszal települtünk ki. Fenntarthatósági kvízzel, vállalatcsoportunk álláslehetőségeivel, interaktív kiselőadásokkal és apró ajándékokkal is kedveskedtünk a látogatóknak.

Atalakitott barkocsi es Volanbusz Szolnok vasutallomasan

A már ismerős, erre a célra ideiglenesen átalakított vasúti bárkocsiban ezúttal is volt lehetőség kipróbálni a szobakerékpárral működtethető terepasztalt, amely mellett ismeretterjesztő játékokkal, közlekedésbiztonsági kvízzel és gyereksarokkal is készültek a MÁV-os kollégák. A rendezvényt ezúttal is hatalmas érdeklődés övezte, nyitvatartási időben folyamatosan érkeztek a környékbeli iskolák osztályai a helyszínre.

Szolnok vasutallomason CNG busz es IC+ kocsi

A MÁV-START IC+ vasúti kocsijával kiegészülve immár 3 járművön tudtuk fogadni az érdeklődőket, de szerencsére így is nagy volt a nyüzsgés a kiállítási területen.   

Önkéntes előadóink általános iskolákban jártak

A Fenntarthatósági Témahét keretében már hagyománynak számít, hogy önkéntes előadásokat is tartanak cégcsoportunk dolgozói országszerte. A Volánbuszt idén április 28-án, pénteken a Kommunikációs Igazgatóság két kollégája képviselte. Érdekes interaktív tanóra keretében beszélgettünk a diákokkal a közösségi közlekedésről, a közlekedés fenntarthatóságának fontosságáról.

autobusz bemutatasa altalanos iskolas gyerekeknek

A Szigetváron és Dunakeszin található kiválasztott általános iskolák diákjai és tanárai körében is nagy sikert arattak a tanórák, összesen mintegy 160 tanuló részére mutatták be kollégáink a Volánbusz zöld törekvéseit. A tanórákat járműdemonstrációval is színesítettük, ezzel téve még emlékezetesebbé az előadást.

Zöld úton járunk

Célunk, hogy 2050-ig elérjük a klímasemlegességet. Kidolgoztuk fenntarthatósági célkitűzéseinket, amelyek között kiemelt jelentőségű a CO2-kibocsátásának csökkentése, a zöld digitalizáció, a hatékony energiagazdálkodás, a hulladékok környezeti terhelésének csökkentése és a körforgásos gazdaságra való áttérés, valamint a környezetbarát, fenntartható vállalati működés kialakítása.

A Volánbusz zöld törekvéseiről további részletek érhetőek el a zold.volanbusz.hu oldalon, csoport-szintű vállalásainkról pedig a zoldkozossegikozlekedes.hu oldalon tájékozódhatsz!