Navigáció átugrása

Idén is időutazás a Balatonnál!

2023. július 7.

Szürke faros a Balatonnál

2023. július 8–9-én a Balaton északi partján igazi csemegével kedveskedünk a közlekedés szerelmeseinek! Számos vasút- és autóbuszvonalon retró közlekedési eszközök állnak majd forgalomba, így „élesben” is meg lehet ismerkedni a ’70-es, ’80-as és ’90-es évek jellegzetes járműveivel. Most első ízben tartogatunk egy (lég)csavart is utasaink számára: nemcsak sínen és közúton, hanem levegőben is lehet majd retrózni!

Csemegék a vasúton

A festői szépségű Balaton-parti vasútvonalakon igazi klasszikus járműcsodák állnak forgalomba a hétköznapokon használt kocsik és szerelvények helyett, és idézik meg a régi idők vasúti közlekedését.

felújított NOHAB M61 001

Ezúttal az üzembe állásuk 60. évfordulóját ünneplő M61-es NOHAB mozdonyok kapják a főszerepet. Bemutatkozik például a MÁV Rail Tours frissen felújított, M61 001 pályaszámú NOHAB-ja, amely gyártáskori, 1963-as fényében tündököl, de mellette – többek között – 424-es gőzmozdonnyal, Szergejekkel, az idén 60 éves V43 1001-es mozdonnyal és a MÁV Rail Tours ABbmot motorkocsijával is találkozhatnak az érdeklődők.

Első ízben: retró a felhők között is

Az idei első retróhétvége legnagyobb újdonsága, hogy a Goldtimer Alapítvánnyal közös szervezésben, a vasúti programokhoz igazodva múltidéző repülésre is lehetőség nyílik. Az érdeklődők egy korábban a Malév flottájába tartozó, Li-2 típusú légcsavaros repülőgéppel utazhatnak.

retró repülő

A gép szombat reggel 9 órai indulással Budaörsről Sármellékre közlekedik, napközben Sármellékről indul sétarepülésekre, vasárnap pedig Szentkirályszabadja és Sármellék között szállítja az utasokat. A zsúfolt hétvége lezárásaként a vasmadár a vasárnap esti naplementében tér vissza Sármellékről Budaörsre.

Farosok hétvégéje

A vasútállomások és a repülőterek közti közlekedést a Volánbusz ikonikus, Ikarus 55-ös „faros” buszai segítik.

AA IK 055 piros faros

Az 1969-es, AA-IK-055-ös rendszámú „farosunkkal” például biztosan találkozhattok. Az 55.52 NDK-exportra készült, ahol a legtovább üzemeltették a típust – akadtak olyan példányok, amelyek még a ’90-es évek elején is szolgáltak. A Vértes Volán „faros” autóbuszát 1996-ban hozták haza, majd teljes körű felújításon esett át. Jelenlegi állapotát 1997 júniusában nyerte el, azóta a Volánbusz nosztalgiaflottájának egyik kiemelt darabjaként rendszeres résztvevője kiállításoknak és rendezvényeknek.

Bézs Faros a hatvani Volánbusz retró napon

Ott lesz az 1956-os AA-CV-350 is a balatoni retróhétvégén. Az autóbuszt az Ikarus Karosszéria- és Járműgyár mátyásföldi üzemegysége szállította le a budapesti, 16. számú AKÖV részére 1956. március 15-én GN-343 rendszámmal. Alvázszáma 550103, vagyis ez volt a 103. elkészült „faros” autóbusz.

zöld faros a népligetnél

És nem hiányozhat a FAROS-1 sem! Az Ikarus 55 Lux kivitelű (55.21-es altípus) autóbuszt 1967-ben gyártották. Kalandos életútja volt, állaga leromlott, de 2000-ben megvásárolta a Kapos Volán, és új lendületet adott neki. 2020-ban elindított értékmentési programunk keretében ismét megújult. Nosztalgiaflottánk egyik nagy büszkeségeként a jármű azóta is fontos résztvevője temérdek rendezvénynek és kiállításnak.

Jegyvásárlás és további információ

A Volánbusz járataira online válthattok jegyet, vagy a szabad helyek erejéig a helyszínen az autóbusz-vezetőknél. További információért és a menetrendért látogassatok el honlapunkra!

Volánbuszos autóbusz-vezető retró egyenruhában zöld farossal

A vonat- és repülőjegyekkel kapcsolatban további információ a MÁV-START oldalán érhető el, a jegyek a MÁV appban, valamint az Elvira felületen válthatók meg.

Tegyünk együtt közös értékeink megmentéséért!

Az értékmentésben kiemelt partnerként kezeljük munkavállalóinkat és az autóbuszok rajongóit, ezért ezúton is kérjük, ha tudjátok, segítsétek gyűjtési munkánkat. Ha érdekes történetekkel, fotókkal vagy tárgyi emlékekkel rendelkeztek, és azokat szeretnétek másokkal is megosztani, várjuk jelentkezéseteket az ertekmentes@volanbusz.hu e-mail-címen!