Navigáció átugrása

Beszélgessünk a fenntarthatóságról!

2021. szeptember 14.

A képen az európai mobilitási hét arculata látható.

Az emberiség méretes ökológiai lábnyomának egy igazán jelentős részéhez sajnos a rossz közlekedési-, utazási-, és általánosságban véve pazarló fogyasztási szokásaink járulnak hozzá. Globális összefogásra van szükség, hogy megoldjuk a problémát, de egyénileg is sokat tehetünk, hogy környezetünk élhetőbb legyen. 

XX. Európai Mobilitási Hét (szeptember 16-22.)

Sokáig úgy készültünk, hogy személyesen is találkozhatunk Budapesten az Andrássy úton, de az Európai Mobilitási Hét a fővárosban sajnos idén is csak szerényebb formában valósul meg. Ettől függetlenül foglalkozzunk a rendezvénnyel, mert elképesztően fontos az üzenete: a nagyszabású nemzetközi kampány célja, hogy népszerűsítsük a környezetbarát és fenntartható városi közlekedést az egyéni autózással szemben.

A képen egy Mercedes E-Citaro autóbusz látható a népligetben.

Emlegetjük sokszor, de most tisztázzuk is pontosan, hogy mire gondolunk, ha fenntartható közlekedésről beszélünk. A fenntartható közlekedés olyan közlekedést jelent, amely nem veszélyezteti a lakosság egészségét és az ökoszisztémákat, továbbá a közlekedési igényeket úgy elégíti ki, hogy a megújuló erőforrásokat lassabb ütemben használja fel, mint az újra termelődésükhöz szükséges idő; a nem megújuló erőforrásokat pedig az azokat helyettesítő megújuló források előállítási üteménél lassabban használja fel. 

Válassz tehát alternatív közlekedési formát az autózás helyett!

Legyen az akár közösségi közlekedési eszköz, akár bicikli, roller vagy gyaloghintó, ha csak hetente néhány alkalommal cseréled rá az autód, máris sokat tettél magad, és környezeted egészségéért. 

Többet szeretnél tenni környezeted megóvásáért? Adunk pár tippet, hogyan csökkentheted saját ökológiai lábnyomod:

  •  Használj kevesebb energiát!

Ne égesd a lámpát feleslegesen. Kapcsold le azt, ha egy másik helyiségbe mész! Ha elhagyod az otthonod, vedd lejjebb a fűtést, vagy kapcsold ki a klímaberendezést! A mai modern mosószereknek köszönhetően alacsonyabb hőmérsékleten is tiszták lesznek a ruháid, moss alacsonyabb hőfokon! Nem csak a Föld, a pénztárcád is meghálálja a gondoskodást.

  • Spórolj az ivóvízzel!

A klímaváltozás következtében az ivóvíz egyre nagyobb kincs, gazdálkodjunk okosan vele! Az öntözéshez fogjunk fel esővizet, de környezetbarát szerek használatával a mosogatóvíz is használható a kertben. A zuhanyzás idejének rövidítésével, illetve kézmosáskor az ésszerű csapnyitással is spórolhatunk.  

  • Javítsd meg, használd tovább a dolgaid!

A fogyasztói társadalom legnagyobb hibája, hogy a meghibásodott termékeinket újakkal pótoljuk a javításuk helyett. Igaz ez az elektronikai eszközökre, de akár a ruhatárunkra is. Kevesebb, de jobb minőségű ruhadarab tovább hordásával, vagy akár használt cikkek vásárlásával is sokat tehetünk környezetünk megóvásáért.

  • Ültess fákat, bokrokat, növényeket!

A növények felfogják a port, tisztítják a levegőt, oxigént termelnek. Emellett természetesen hűtik is környezetüket, sőt! Elnyelik a rezgéseket is, így zajcsökkentő hatásuk is van. Aki teheti, kertjébe, környezetébe ültessen minél több növényt.

  • Csínján a csomagolással!

Le az egyszer használatos műanyagokkal és zacskókkal! Ha teheted, vásárolj csomagolásmentes, vagy újrahasznosított csomagolású termékeket! Használj vászontáskát vagy erősebb, többször is használható szatyrot a bevásárláshoz. Ha útnak indulsz, vigyél magaddal innivalót egy menő kulacsban eldobható palack helyett.

  • Fogyassz kevesebb állati eredetű terméket

Lehet, hogy meglepő, de az állattenyésztés drasztikusan megterheli környezetünket. Ha teheted, csökkentsd a hús arányát étrendedben, hogy egészségesebb lehessen a Föld!

Ne feledd! Maradj egészséges, közlekedj fenntarthatóan. Ha érdekel, olvasd el korábbi, fenntarthatósági témájú bejegyzéseinket is itt, itt, itt és itt.