Navigáció átugrása

Legyen közös a közösségi közlekedés!

2022. március 8.

akadálymentes jelzések sárga festésű volánbuszon

Célunk, hogy a speciális igényű, közöttük fogyatékossággal élő emberek is a lehetőségekhez mérten a legszélesebb körben vehessék igénybe szolgáltatásainkat és megkönnyítsük mindenki utazásának megtervezését. Az Access4you csapatának segítségével ezúttal autóbusz-állomásaink akadálymentességét vizsgáltuk. Honlapjukon már elérhetőek az állomásainkkal kapcsolatos megközelíthetőségi információk és minősítések is.

Kik a speciális igényű emberek?

Akik mozgásszervi, érzékszervi, vagy audiovizuális akadályokkal, kognitív zavarral élnek, amelynek következtében az ismeretlen környezethez nehezen tudnak alkalmazkodni, de az akadálymentesség azoknak a mindennapjait is megkönnyíti, akik babakocsival közlekednek, idősek, vagy egy baleset következtében megváltozik a mozgásképességük vagy érzékelésük.

Mit csinál az Access4you?

Tanúsít, informál és támogat. Honlapjával egyrészről ingyenesen nyújt akadálymentességgel kapcsolatos információkat az érdeklődőknek, másrészről pedig a helyszíneket, szolgáltatókat a kerekesszékesek, vakok és gyengénlátók, idősek és mozgásukban korlátozottak, babakocsival közlekedők, siketek, nagyothallók és kognitív zavarral élők számára fontos szempontokat figyelembe véve vizsgálja és tanúsítja.  

Tanúsított autóbusz-állomások

Valamennyi utasforgalmat bonyolító autóbusz-állomásunkat minősítette az Access4you. Vizsgálták az állomások külső környezetét, megközelíthetőségét, a bejutási, belső közlekedési lehetőségeket, a speciális kommunikációt, utastájékoztatást és rendelkezésre álló infrastruktúrát is.

Alacsonypadlós autóbuszok Esztergom autóbusz-állomáson

A tanúsítás eredménye a szervezet honlapján már elérhető, az érdeklődők lekérhetik az adatokat. Az eljárás során az összes működő, beruházás alatt nem álló 127 állomásunk kapott tanúsítványt, ráadásul a pécsi autóbusz-állomás és a budapesti Népliget pályaudvar ezüst, a kalocsai állomás pedig bronz minősítést szerzett.

Célunk, hogy az autóbuszos közösségi közlekedés mindenki részére hozzáférhető legyen.

A mindennapokban és fejlesztéseink során is arra törekszünk, hogy a speciális igényű, közöttük fogyatékossággal élő utasok is igénybe vehessék szolgáltatásainkat. A helyi járatokban közlekedő autóbuszok 80, míg a helyközi járatokban közlekedő autóbuszok 43%-a alacsony padlós vagy alacsony belépésű, így kerekesszékkel vagy babakocsival is könnyen igénybe vehető.

Kerekesszékkel közlekedő utas száll fel az autóbuszra

Új beszerzéseink során is elsősorban ilyen autóbuszok érkeznek hozzánk, de ezek mellett normál padlós járművekre is szükség van, hiszen a hosszabb utaknál elengedhetetlen a poggyásztér, illetve az útviszonyok sem mindenhol teszik lehetővé, hogy alacsony padlós járművekkel közlekedjünk.

Információkkal is segítjük az utazást

Kijelölt autóbusz-állomásainkon személyesen is segítünk a fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű emberek utazásának megszervezésében, lebonyolításában. Ha a tervezett indulás előtt legalább 36 órával megkapjuk az igénybejelentést, munkatársaink tájékoztatást adnak a lehetőségekről, és segítenek az autóbusz-állomás területén történő közlekedésben, a poggyászkezelésben is. A lehetőségről honlapunkon lehet tájékozódni, itt a segítségnyújtással kapcsolatos minden további információ megtalálható.

Hasznos utazási információk

Fontos tudni, hogy kerekesszékkel csak azokon az autóbuszokon lehet utazni, amelyek a célra kialakított területtel rendelkeznek, illetve a kerekesszék rögzítését is lehetővé teszik. Elektromos mopedet az autóbuszok nem szállíthatnak fedélzetükön. Menetrendünkben [alacsonypadlós járat]  jel látható, ha az útvonalon akadálymentes autóbusz közlekedik.

Elsőbbségi helyek az autóbuszokon

Célunk, hogy intézkedéseinkkel, fejlesztéseinkkel minden utasunknak egyre színvonalasabb szolgáltatásokat nyújthassunk. Folyamatosan dolgozunk azon is, hogy állomásaink mellett webes tartalmaink is mindenki számára könnyen kezelhetőek és értelmezhetőek legyenek, ügyfélszolgálatunk és állomásaink is készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére!