Navigáció átugrása

Ilyen volt a második Volánbusz Retró Nap Hatvanban

2023. április 18.

Látogatók és autóbuszok a Hatvani Retró Napon

Ezúttal nem voltak velünk kegyesek az égiek, ennek ellenére mégis szép számmal gyűltek össze az autóbusz-barátok, érdeklődők, régi és aktív volános kollégák hatvani telephelyünkön, hogy közösen ünnepeljük történelmünket. Friss élménybeszámolónk következik!

Előzmények

Első ízben tavaly, április végére szerveztük meg a nagyszabású eseményt Hatvanban, amely lehetőséget adott arra, hogy szélesebb közönségnek is bemutassuk Értékmentési programunkat. Készültünk többek között járművekkel, kerekasztal beszélgetésekkel, könyvbemutatóval, volános relikviákkal is, de a nap sztárja kétségtelenül az ünnepélyes keretek közt bemutatott, gyönyörűen felújított Ikarus 556-os emeletes autóbuszunk volt.

Idei premier

Idén sem maradhatott el a premier: nem is egy, hanem rögtön két autóbusz gördült ki a garázsból.

Nejlon Piroska és a Centrum Busz Hatvanban

Elsőként legújabb büszkeségünk, az idén 70 éves, piros IK 30-as mutatkozott be. A „Nejlon Piroska” -ként is ismert típus volt az Ikarus első tömegesen gyártott járműve: a II. világháború utáni évtizedben a kistelepülések ezreit ezek a buszok kapcsolták be az ország vérkeringésébe, mégis csupán ez az egy példány maradt működőképes az országban.

Piros IK 30 teljes pompájában

A Vértes Volán valamikor 2000 körül mentette meg ezt a darabot az enyészettől, fel is újították, a tárolásához azonban nem mindig tudtak fedett helyet biztosítani, ezért az állapota újra leromlott, mire – két évtized után – a Volánbusz zalaegerszegi szakembereinek kezébe került. A gondos restaurálásnak köszönhetően minden autentikus elem visszakerült a helyére, és a legendás autóbusz újra a régi fényében tündököl.

A nap másik főszereplője az Aeropark Repülőmúzeum gyűjteményének legújabb repülőtéri autóbusza, az emlékezetes “Centrumbusz” volt. Ez a jármű is szorosan kapcsolódik a Volánbusz értékmegőrzési programjához, hiszen 1985-ben a busztársaság ezzel a vadonatúj típussal erősítette a frissen átadott Ferihegy 2 terminál új dimenziót jelentő szolgáltatásait.

Felújított Centrum busz Hatvanban

Az Ikarus gyár külön erre a célra tervezte és 260.32R típusjelzéssel (az „R” a reptéri kivitelt jelzi) látta el az elegáns megjelenésű autóbuszokat, melyek a Ferihegyi repülőtér és az Erzsébet tér között szállították az utasokat és az elsők között hordozták a Volánbusz legendás “hamburgeres” emblémáját. Az utasok kényelmes távolsági üléseken foglalhattak helyet sötétített ablakok mögött, a jármű hátuljában elhelyezett nagyméretű csomagtárolóban pedig poggyászaikat is el tudták helyezni.

Programok és fesztiválhangulat

A borongós idő ellenére fergeteges hangulat kerekedett. A kiállított járművek és gondosan összeállított tárlat mellett számos egyéb programmal, jó hangulattal is vártuk az érdeklődőket: HR-igazgatóságunk autóbusz-szimulátorral, kvízjátékkal és ajándékokkal készült. Az Aeropark is elhozta izgalmas repülőgép-szimulátorát, Hatvan város Balesetmegelőzési Bizottsága pedig a legkisebbeknek készült oktatójátékokkal és ajándékokkal.

Hatvani retro nap tömeggel

A reggeli sajtótájékoztatót követően kerekasztal-beszélgetést tartottunk, majd egész nap nosztalgia körjáratokkal közlekedtünk Hatvanban. Aki megéhezett, igazi retró hamburgerrel, sajtos-tejfölös lángossal vagy sültkolbásszal tömhette meg a hasát.  

Járműparádé

Az autóbuszok mellett a hagyományoknak megfelelően számos egyéb járműkülönlegességgel is találkozhattak a látogatók. A munkagépektől a motorkerékpárokon át a veterán autókig széles kínálattal készültünk.

Simson motor Faros Ikarussal

A Galga Moped Klub féltucatnyi Simson motoron keresztül mutatta be a Magyarországon annak idején legelterjedtebb és legkedveltebb motorkerékpár-márka történetét és főbb típusait. (A sort egy Suhl SR2-es nyitotta 1967-ből, de többek között Star, Schwable és Enduro is része volt a motormustrának.)

Retro járművek

A tavalyi retrónapon is látható volt Horváth Richárd hatvani járműgyűjtő polgármester veteránautó-gyűjteményéből néhány darab, idén viszont már közel húsz személygépkocsit állított ki – különböző évjáratú Ladákat, Wartburgokat –, s volt közöttük Volga, Polski Fiat és Trabant is.

És végül, de nem utolsó sorban.

Külön köszönettel tartozunk azoknak a szakértő kollégáknak, akik részt vettek nosztalgiaflottánk legújabb büszkeségének felújításában.

Autóbuszainkat felújító szakemberek csoportképe

Illetve köszönjük annak a közel száz lelkes önkéntes kollégánknak is a munkát, akik részt vettek a Volánbusz Retró Nap szervezésében és lebonyolításában.

Tegyünk együtt közös értékeink megmentéséért!

Kollégáink áldozatos munkájának hála, ma már egyre több restaurált, veteránkorú autóbusszal és egyéb emlékkel rendelkezik társaságunk. Az értékmentésben kiemelt partnerként kezeljük munkavállalóinkat és az autóbuszok rajongóit, ezért ezúton is kérjük, ha tudjátok, segítsétek gyűjtési munkánkat. Ha érdekes történetekkel, fotókkal vagy tárgyi emlékekkel rendelkeztek, és azokat szeretnétek másokkal is megosztani, várjuk jelentkezéseteket az ertekmentes@volanbusz.hu e-mail-címen!

Volánbusz könyv busszal a háttérben

Köszönjük, hogy ilyen szép számmal tartottatok velünk ezen a számunkra jeles napon! Ha lemaradtatok, ne csüggedjetek, történetünk egy jelentős szeletét hazavihetitek magatokkal, ha megvásároljátok képes albumunkat.

 

Találkozunk jövőre Hatvanban!