Navigáció átugrása

Kényelmesen, fenntarthatóan, korlátlanul – kalandozzunk együtt a Balaton körül!

2022. augusztus 16.

Balatongyörök kilátó

Kutya vagy macska? Borssal vagy cukorral? Fradi vagy Dózsa? Északi–, vagy déli–part? Sok kérdésben megoszlanak a vélemények, mert mindenkinek belátása, egyéni ízlése szerint kell választania, de az utolsó kérdésben nem kell állást foglalnotok! Velünk bejárhatjátok a teljes Balatont és környékét oda-vissza, ahányszor csak szeretnétek! Még két szűk hét van a nyárból, posztunkban ötleteket adunk, hol érdemes eltölteni ezt a kis időt a Balatonnál!

Kalandokra fel!

Rengeteg a látnivaló: egy nyár, de talán egy élet is kevés arra, hogy minden érdekes és izgalmas helyet felfedezzünk a Balaton körül. A teljesség igénye nélkül most az alábbi programokat ajánljuk figyelmetekbe:

Tihanybusz

Irány Tihany! Nem csak a levendulaszüretkor érdemes meglátogatni a Balaton-felvidék egyik legszebb fekvésű települését. A bencés apátság mellett kiváló éttermeket, szép tájakat és remek szabadstrandokat is találunk Tihanyban. A szűk, hangulatos sikátorok, kézműves vásárok, Magyarország egyik legszebb panorámája és Kolodko Gombóc Artúr miniszobra egész évben vonzzák a látogatókat, ahogyan a Belső-tó, a Ciprián-forrás és a barátlakások is minden évszakban más arcukat mutatják.  

Hegyestű Balaton-felvidék

A Balaton-felvidéken járva érdemes meglátogatni a Zánkához közel eső Hegyestűt is, amely egy napjainkban már nem aktív vulkán kürtőjének maradványa. Érdekes geológiai bemutatóhely, gyönyörű, 20-40 cm átmérőjű bazaltorgonákat figyelhetünk meg, a kilátóból pedig páratlan kilátás nyílik a Káli-medencére.

Köveskál épület

A Káli-medence ékkövét, Köveskált se felejtsük le a listánkról! A környék nyugalma, természeti szépsége valósággal megbabonázza a látogatókat. Gyalogosan, autóbusszal vagy kerékpárral érdemes meglátogatni a környékbeli, vulkáni eredetű magaslatokat, a Gulácsot, a Szent György-hegyet, a Badacsonyt, a Csobáncot vagy a Fekete-hegyet.

Köveskál autóbusz-megálló

Bár autóbuszaink ritkábban járnak a környéken, minden bizonnyal az ország egyik legkellemesebb megállójában várakozhattok járatainkra a településen, ahol könyvtár és zongora is rendelkezésre áll, hogy kellemesebben teljen az idő.

Keszthely Festetics kastély

A Balaton nyugati szegletében elterülő Keszthely a régió egyik legnagyobb kulturális központja, az Országos Kéktúra harmadik szakaszának végpontja. Történelmi emlékekben, látnivalókban bővelkedik, autóbusszal és vasúton is könnyen elérhető. A Festetics-kastély és parkja, valamint a város múzeumai igényes kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, emellett népszerű kutyás kirándulóhely is, kutyabarát strandja remek.

Fonyod

A Balaton déli partján található Fonyód kikötője és a Várhegyi kilátó mellett számos kevésbé ismert nevezetességgel is büszkélkedhet, amelyek megérik a rájuk fordított időt. A Fácános park a Fácános várral, illetve cölöpépítményekkel igazán érdekes, ahogyan a Kripta Villa sem éppen szokványos látnivaló. Az örök szerelem házaként is emlegetett épület ma kávézónak ad otthont. 

Idén is Balaton Duó

November 1-ig elérhetőek népszerű kombinált jegyeink, amelyek segítségével vonattal és autóbusszal egyaránt könnyen és kényelmesen megközelíthetőek a part menti települések látnivalói, strandjai, szórakozóhelyei. Napijegyeinkkel most azonban nemcsak a Balaton körül, hanem Tapolca és Sümeg között, illetve a Balatonfenyvesi kisvasút vonalán 2. kocsiosztályon is korlátlanul utazhattok az érvényesség kezdetétől számított 24, illetve 72 óráig.

TIPP: a túratérkép is a markodban lehet

Igazán figyelemreméltó a menetrendek.hu fejlesztése, amelyet szeretettel ajánlunk mindenkinek! Az ingyenes telefonos alkalmazás letöltésével már nemcsak a helyi közlekedésben lehettek naprakészek, hanem egy egész túratérképpel lehettek gazdagabbak. Az appban elérhetőek a turistaútvonalak is, amelyek sokat segíthetnek kalandjaitok megszervezésében.