Navigáció átugrása

Mennyi? 1700, és így tovább!

2021. október 26.

A képen a Volánbusz egymás mellett parkoló új, sárga Credobus Econell 12-es autóbuszok láthatók nyári napfényben.

2018-ban indított járműfiatalítási programunk keretében máig 1531 új vagy újszerű, kényelmes, biztonságos és környezetkímélő autóbuszunk állt forgalomba. Ez önmagában sem kis dolog, de a már lezárt eljárásoknak köszönhetően év végéig ez a szám csaknem 1700-ra emelkedik.

Miért vagyunk úgy oda?!

Hogy legyen megfelelő viszonyítási alapod a fejlesztés méreteinek megértéséhez, jó, ha tudod, hogy jelenleg összesen 6244 db autóbuszunk rója az utakat, amivel egyébként a régió legnagyobb autóbuszos szolgáltatója vagyunk.

A képen a Volánbusz új beszerzésű járművei közül Mercedes-Benz Conecto, sárga Credobus Econell 12, Neoplan Tourliner, Volvo 8900 és egy fehér Credobis Econell 12 autóbusz látható a Népligetben, zöld fákkal a háttérben.

Összehasonlításképp: a Volánbusz integrációját megelőző években az új autóbuszok aránya nem érte el a 4%-ot, 2021 végére viszont már megközelíti a 30%-ot, ami, legyünk őszinték, nem kis teljesítmény.

Milyen típusokat futtatunk?

A közlekedési központoktól idős és heterogén autóbuszparkot örököltünk, melynek üzemeltetése nem volt sem egyszerű, sem rentábilis feladat, így a járműfiatalítási program egyik fő célja pont az állomány homogenizálása lett. Jelenlegi folttánkban már a Kravtex, Ikarus, Volvo, MAN és Mercedes gyártmányú autóbuszok teszik ki a flotta közel 90%-át.

Hol közlekednek az új autóbuszok?

Szinte az ország minden településén megfordulnak új autóbuszaink, amelyek helyi és helyközi járatokban is közlekednek. Nincs az országnak olyan megyéje, ahová az elmúlt három évben ne került volna több tízes vagy akár százas nagyságrendben új autóbusz.

Nagy teljesítmény, rengeteg munka, amit egy teszteléssel egybekötött sajtóeseménnyel ünnepeltünk meg a Hungaroringen

Ez a páratlan méretű autóbusz-beszerzés elképesztő mennyiségű, összehangolt munka eredménye, amelyért elismerés illeti a Volánbusz munkavállalóit. A beszerzési eljárások lebonyolítása, a beérkező autóbuszok műszaki átadása, forgalomba és közszolgálatba állítása embert próbáló feladat volt, amelyet október 22-én egy teszteléssel egybekötött sajtóeseménnyel ünnepeltünk meg Mogyoródon, a Groupama Tanpályán.

A képen a Groupama vezetéstechnikai tanpályán 5 busz látható autóbusz-vezetőikkel. Balról jobbra haladva: Ikarus 55 Lux zöld színű Faros retro autóbusz, új Credobus Econell 12, új Volvo 8900, új Mercedes-Benz eCitaro, új MAN Lions city. Az autóbuszok tükröződnek a tanpálya vizes aszfaltján.

Az eseményt Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója nyitotta meg, röviden bemutatta az integrációt követő fejlesztéseket, a jármű-fiatalítási program sikereit.

A képen Paffári Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója látható, amint a Groupama Tanpálya oktatótermében prezentál a Járműfiatalítási program sikereiről, a közösségi közlekedés előnyeiről.

Ezután az esemény résztvevői a vezetéstechnikai tanpályán, instruktorok irányítása mellett próbálhatták ki frissen beszerzett autóbuszainkat.

A képen egy új, fehér Credobus Econell 12-es autóbusz látható a vizes tanpályán, amint keresztbe áll a demonstrációt követően.

Hogy tovább fokozzuk a hangulatot, a tesztvezetést követően instruktoraink vezetéstechnikai demonstrációt tartottak; azt mutatták be, hogyan milyen veszélyeket rejtenek a vizes, csúszós útviszonyok.

Jövőre magasabb fokozatba kapcsolunk

Jövőre még magasabb fordulatszámon pörög majd a járműmodernizáció: a tervek szerint egyetlen év alatt további 1000 új járművet szerezhetünk be. 2022 végére a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul, autóbuszaink átlagéletkora 8 évre csökkenhet. Tegyünk közösen a tisztább, egészségesebb környezetért! Mi óriás léptekkel haladunk, egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatásokkal várunk titeket, ti pedig válasszátok utazásaitokhoz a közösségi közlekedést!