Navigáció átugrása

Ezek vagyunk mi – Szelek szárnyán

2023. március 21.

Esztergomi Jenő autóbusz-vezető és siklóernyős

Tizenhat éve gyűjti a kilométereket társaságunknál, szabadidejében pedig siklóernyővel szeli az eget. Érdekes, izgalmas hobbit űző kollégáinkat bemutató sorozatunk következő bejegyzésében ismerjétek meg Esztergomi Jenőt, pápai autóbusz-vezető kollégánkat!

Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?

Bár munkatársunkat már gyermekkorában is érdekelte a repülés –saját tervei alapján siklórepülő-modelleket készített és reptetett–, szülei nem engedték, hogy ő maga is repüljön. „Kézzelfogható” szakmát szántak neki, így gépszerelőként végzett, majd néhány kanyar után a jó szerencse az autóbusz-vezetői pályára vezette, azóta is szeretettel, jókedvvel közlekedik Pápa és Nagydém között.

Volán autóbusz-vezető légi járművével

Jenő már önálló, házas emberként vágott bele a nagy kalandba: beiratkozott egy klubba, és elvégezte a kötelező elméleti és gyakorlati tanfolyamokat. Először elsajátította a siklóernyő összerakásának csínját-bínját, majd előbb a földön tanult meg közlekedni a szerkezettel. Később következtek a kormányzás, a gyorsítás és a lassítás trükkjei, valamint a repülési szabályok alapos megismerése. Miután mindezeken túl volt, következett az úgynevezett „kisdombozás”; bár még a gyakorlópályán, de már siklott a föld felett. Amikor az oktatója úgy ítélte meg, hogy kellően felkészült, akkor jött a magasstart - és az érzés, bevallása szerint- mikor kiállt a szikla szélére, két-három lépést tett, és megnyílt alatta a mélység egész életét meghatározó élménnyé vált.

Esztergomi Jenő portré légi járművel

Munkatársunk szerint az ember a levegőben lebegve teljesen más világba kerül. A siklóernyőzésnél ráadásul se a motor hangja, se a kabin nem zavarja az élményt, hosszú percekig, akár órákig hangtalanul lebeg a semmiben. Lelkesen mesél a hobbijáról, és szívesen osztja meg azt családjával, ismerőseivel is: tandem vizsgát is tett, hogy testközelből mutathassa meg, hogy miért rajong igazán.

Higgadtság, körültekintés a kulcs

Az autóbusz-vezetés és a repülés is higgadt, körültekintő embert kíván. Ahhoz pedig, hogy jókedvvel, változatlan lelkesedéssel tudja végezni a munkáját, kollégánk elmondása szerint szüksége van az állandóságra, kiszámíthatóságra is.

 

Kollégánknak jó egészséget, további sok balesetmentes kilométert kívánunk az utakon és a levegőben egyaránt!